Nederlands Kanker Instituut


Geen verhoogd kankerrisico na IVF-behandeling
---

Vrouwen die een IVF-behandeling hebben ondergaan lopen in de eerste zes jaar na deze behandeling geen verhoogd risico op hormoongevoelige vormen van kanker zoals tumoren aan de eierstokken, baarmoeder en borst en melanoom. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar gynaecologische aandoeningen na In Vitro Fertilisatie (IVF). Dit zogenaamde OMEGA-project is gestart na ongerustheid over mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg van hormoonbehandeling bij IVF en heeft plaatsgevonden in twaalf IVF-klinieken in Nederland.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door een onderzoeksteam van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AvL) in Amsterdam en het Academisch Ziekenhuis Rotterdam. Op 3 april 2002 worden de eerste resultaten van dit onderzoek gepresenteerd ter gelegenheid van de promotie van Helen Klip aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Voor dit onderzoek is een groep van 26.428 vrouwen ingesteld bij wie in de twaalf Nederlandse IVF-klinieken een behandeling vanwege onvruchtbaarheid heeft plaatsgevonden. Van deze groep hebben 19.840 vrouwen tussen 1983 en 1995 tenminste één IVF-behandeling ondergaan. Daarnaast zijn 6.588 vrouwen benaderd die in dezelfde periode ook vruchtbaarheidsproblemen hadden maar nooit een IVF-behandeling hebben gekregen. Via de medische dossiers en schriftelijke vragenlijsten zijn gegevens verzameld over verschillende risicofactoren voor kanker, over de oorzaken van de verminderde vruchtbaarheid, gynaecologische operaties en alle vruchtbaarheidsbehandelingen.

Het optreden van kanker is onderzocht door een vergelijking met de gegevens van Nederlandse Kankerregistratie (NKR). In de eerste zes jaar na IVF-behandeling blijkt er, ten gevolge van IVF, geen verhoogd risico te bestaan op kanker van de borst, eierstokken, baarmoeder of melanoom. Wel blijken zowel in de IVF-groep als in de controlegroep, kanker aan de baarmoeder en melanoom vaker voor te komen dan bij de algemene Nederlandse bevolking. Het verhoogde risico is waarschijnlijk toe te schrijven aan onvruchtbaarheid zelf, en niet aan de behandeling ervan. Deze bevindingen komen overeen met de resultaten van een eerder gepubliceerde, kleinere studie uit Australië.

Een aantal resultaten van het onderzoek zal in vervolgstudies nader moeten worden onderzocht. Ten eerste bleek dat vrouwen die in de jaren vóór de IVF-behandeling andere fertiliteitsbevorderende geneesmiddelen hadden gebruikt, een licht verhoogd risico op kanker aan de baarmoeder en eierstokken hadden. Deze bevindingen zijn op een klein aantal gevallen gebaseerd. Ten tweede bleek dat vrouwen met de diagnose endometriose (zie noot aan de redactie) een hogere kans hadden op kanker aan de eierstokken en baarmoeder. Vanwege de relatief korte follow-up, de nog jonge leeftijd van de deelneemsters en de toenemende vraag naar IVF, is het noodzakelijk om de deelneemsters aan het OMEGA-project langer te volgen. Datum laatst gewijzigd: Wednesday, August 28, 2002