MKB-Nederland

27-08-2002
MKB-Nederland-onderzoek vrije energiemarkt
Dertig procent middenbedrijven stapt over

Het beheer van de energienetten moet voorlopig in handen van de overheid blijven. Privatisering op dit moment is onverstandig, eerst moet er ruime praktijkervaring worden opgedaan. Dat bepleitte MKB-Nederlandvoorzitter Hans de Boer vandaag bij de presentatie van een NIPO-onderzoek naar de eerste ervaringen van mkb-ondernemers met de vrije energiemarkt.

MKB-Nederland pleit voor een no-regret scenario als het gaat om privatiseren van het hoogspanningsnet in Nederland. Breng alle aandelen onder in een BV, die in beheer is van de gemeenten en provincies. Doe vervolgens een jaar of vijf ervaring op met de vrije energiemarkt, nationaal zowel als internationaal, en bekijk dan of en hoe je de netten - zo gunstig mogelijk - kunt verkopen. Aldus de voorman van MKB-Nederland. Om dit voorstel van de ondernemersorganisatie te verduidelijken, gebruikte hij een metafoor: autowegen. De klant is vrij om te kiezen of hij in een Franse of Duitse auto wil rijden (liberalisering, keuze van leverancier van stroom), maar de snelweg moet wel voor alle autos toegankelijk zijn, goed worden onderhouden en aansluiten op andere (discussie over privatisering). Bij files is de overheid het aanspreekpunt. Als de auto iets mankeert ga je naar de dealer. Dezelfde scheiding is ook nodig in de energiemarkt.

Verwachtingen
Het NIPO-onderzoek richtte zich op de ervaringen die de gebruikers in de midzakelijke markt tot nu toe hebben opgedaan met de vrije inkoop van energie. Het blijkt dat deze bedrijven zeer actief zijn: maar liefst dertig procent zegt dit jaar over te zijn gestapt op een andere leverancier of gaat dit nog doen; dat is het dubbele van de verwachtingen vorig jaar. Het blijkt dat ondernemers vooral selecteren op prijs. Bij de overstap zijn ook de nodige problemen ontstaan; energiebedrijven hanteren lange opzegtermijnen en bij de switch is het nodige misgegaan.

De kleine verbruikers zijn uiterlijk 1 januari 2004 vrij. Deze groep denkt echter niet veel prijsvoordeel te kunnen krijgen; slechts zes procent geeft aan een nieuwe leverancier te kiezen. Deze groep zal - om een vuist te kunnen maken - het nog meer moeten hebben van gezamenlijke inkoopcontracten. Goede voorlichting, door MKB-Nederland maar ook de overheid, is van groot belang. Een idee is een mkb-keurmerk te ontwikkelen voor contracten.

Storingen
Ondernemers is ook gevraagd naar storingen. Zon 180.000 ondernemers zijn de afgelopen twaalf maanden een of meerdere malen getroffen door een onderbreking van de levering van stroom of gas. Van deze groep zegt een kleine dertig procent ook feitelijk schade te hebben geleden, gemiddeld bijna tweeduizend euro per storing. EnergieNed, de brancheorganisatie van energieleveranciers, bevestigt dit beeld na eigen onderzoek. De compensatieregeling die de DTe heeft ontworpen is volstrekt ontoereikend: pas na een storing van vier uur wordt er uitgekeerd: 35,- voor kleine afnemers.

Tot slot reageerde de voorzitter van MKB-Nederland op het plan van het kabinet de vrijstelling van de ecotax voor groene energie af te schaffen. De ondernemersorganisatie heeft de zogenoemde Regulerende Energiebelasting (die op gewone stroom wordt geheven) van begin af aan bekritiseerd, de kosten voor het mkb zijn verhoudingsgewijs zwaarder dan voor het grootbedrijf. De voorgenomen afschaffing voor groene stroom toont aan dat dit instrument eigenlijk gewoon een belastingmaatregel is. In plaats van deze eenzijdige voornemens kan beter de hele ecotax ter discussie komen.