Gemeente Lisse

27-08-2002 Kern met Pit wedstrijd daagt bewoners uit leefomgeving te verbeteren

Iedere stads- of dorpsbewoner die de komende anderhalf jaar samen met zijn medewijk- of dorpsbewoners de eigen woonkern wil verbeteren, komt in aanmerking voor een prijs.

Bewoners veranderen - de woonomgeving ook?
Kinderen gaan voor het eerst naar school. Ze groeien op tot hangjeugd en klitten bij elkaar. Vutters krijgen veel vrije tijd. Mensen verhuizen, veranderen van werk. Dit betekent dat de eisen die aan de woonomgeving worden gesteld, doorlopend veranderen. Er leven genoeg ideeën onder dorps- of buurtgenoten om de woonkern (nog) beter te maken. Soms is een klein zetje nodig om zo'n idee tot uitvoering te brengen. Met Kern met Pit wil KNHM buurt- en dorpsbewoners dat extra duwtje geven.

U vindt dat uw wijk, dorp of buurt erop vooruit gaat, als u bijvoorbeeld:

Een woonerf inricht

De oude school verbouwt tot dorpshuis

Een schaatsbaan aanlegt

Een wijkkrant opzet

Een natuurpad uitzet

Een streekmuseum inricht

Een muziekconcours houdt

Een begraafplaats renoveert.

Als u, samen met buurt- of dorpsgenoten, uw woonkern verbetert, dan kunt u daarmee een prijs winnen.
KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) biedt u die kans met de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvan de negende ronde wordt gehouden van mei 2002 tot maart 2004. KNHM organiseert de wedstrijd nu voor de negende maal. Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. Zij dagen de KNHM uit: 'Wedden dat wij ons project vóór 31 augustus 2003 afgerond hebben?' De enige criteria voor deelname zijn: het project vindt plaats in de directe woonomgeving en wordt door en voor de bewoners zelf uitgevoerd. In de acht vorige rondes zijn tienduizenden mensen bezig geweest met het inrichten van een speelterrein, het opknappen van een dorpshuis, het uitzetten van een natuurpad, het opzetten van een wijkkrant, het realiseren van een speel-o-theek en nog veel meer.

Wie kan meedoen?
Iedere bewonersgroep kan zich aanmelden, die tussen 1 september 2002 en 31 augustus 2003 een concreet plan wil uitvoeren om de leefbaarheid van de stadswijk of het dorp te verbeteren. Ook een deel van een meerjarenplan kan worden aangemeld. Het gaat bij Kern met Pit om de directe woonomgeving: de buurt, de wijk, het dorp, relatief kleine kernen dus.

Er kunnen hoogstens 200 kernen meedoen. Staat een grote groep mensen achter een project, dan maakt die een goede kans erbij te horen. Een tweede selectiecriterium is: wat heeft de kern aan het project?

Wat moet u doen?
U kiest zelf een project, maakt daarvoor een plan en voert het uit. De uitvoering moet vallen in de twaalf maanden tussen 1 september 2002 en 31 augustus 2003.
Voor zover mogelijk, dopt iedere groep haar eigen boontjes. Zelf doen dus. Dat luistert scherp. U hoeft echter daadwerkelijke hulp en geldelijke ondersteuning van buiten niet consequent af te wijzen. Soms is zelfs professionele hulp noodzakelijk: gas en elektriciteit moeten bijvoorbeeld volgens de wet door erkende installateurs worden aangelegd.

Prijzen
Er zijn vele soorten wedstrijden. Kern met Pit is er één waarbij het niet nodig is om iemand te verslaan. In feite daagt uw groep KNHM uit: 'Wedden dat we ons voornemen uitvoeren?' In maximaal 200 gevallen neemt KNHM de weddenschap aan. Bent u toegelaten en weet u uw doel te bereiken, dan ontvangt u 1000 euro. Uw dorp of buurt verwerft het predikaat: 'Kern met Pit'. Er zijn net zo veel prijzen als er geslaagde projecten zijn.

Tien groepen verdienen daar nog eens 1.500 euro bovenop. Dit gebeurt omdat hun projecten opvallen door bijvoorbeeld moeilijkheidsgraad, door originaliteit of door sublieme organisatie. Groepen die niet op tijd het werk af krijgen door veel tegenslag van buitenaf, ontvangen een aanmoedigingsprijs van 500 euro.

Deze prijs maakt deel uit van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvoor KNHM 200.000,- aan prijzengeld beschikbaar stelt. Het is een wedstrijd zonder verliezers: voor iedere groep die haar project vóór 31 augustus 2003 tot een goed einde brengt heeft KNHM 1.000,- gereserveerd. Daarnaast worden de tien meest bijzondere projecten onderscheiden met een trofee en een extra geldprijs van 1.500,- De inschrijving staat vanaf 1 mei 2002 open en er kunnen 200 projecten deelnemen.

De organisatie erachter
Voor de realisatie van Kern met Pit is een projectorganisatie opgezet waaraan circa 80 vrijwilligers deelnemen. Projectleiding en coördinatie zijn ondergebracht bij het bureau van KNHM. Regionale jury's van vrijwilligers bezoeken bij aanvang van de wedstrijd alle ingeschreven projecten en brengen aan de hoofdjury advies uit over het recht op deelname. Kort voor de sluitingstermijn bezoeken zij opnieuw alle projecten om de resultaten te beoordelen. Zij adviseren de hoofdjury of een project al dan niet het predikaat Kern met Pit verdient. De predikaatuitreikingen vinden per provincie plaats in november-december 2003 in de provinciehuizen. De regionale jury's geven ook advies over de trofeekandidaten, de 20 tot 30 meest bijzondere projecten. De hoofdjury gaat vervolgens het land in om deze projecten persoonlijk te bezoeken. Gebaseerd op de verkregen informatie kiest de hoofdjury 10 trofeewinnaars: de tien beste projecten. De trofee-uitreiking vindt plaats tijdens een landelijke manifestatie die wordt gehouden op zaterdag 13 maart 2004 in Musis Sacrum te Arnhem.

KNHM is een ideële organisatie met als doelstelling: het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Zij is aandeelhouder van ARCADIS, een internationaal ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Met het jaarlijks uitgekeerde dividend financiert KNHM projecten ter verbetering van de leefomgeving. Hiervoor is jaarlijks een budget van circa een miljoen euro beschikbaar. Kern met Pit is een van KNHM's grootste projecten.

Belangstelling?
Nadere informatie over de wedstrijd (looptijd, projectcriteria, wijze van aanmelden, etc.) is te verkrijgen bij KNHM, Postbus 33, 6800 LE Arnhem, tel. (026) 4455146, fax (026) 4437827, e-mail: kmp@knhm.nl. Op de website van het KNHM kunt u een handleiding met aanmeldingsformulier aanvragen. De handleiding vertelt u alles wat u over de wedstrijd moet wetyen omj er met succes aan mee te kunnen doen.