Greenpeace

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 27 augustus 2002

Aansprakelijkheid bedrijfsleven noodzaak voor duurzame ontwikkeling

NEDERLANDS HOUTKAPBEDRIJF WIJMA KAPT WEER ILLEGAAL

Greenpeace en Forest Monitor (Engelse NGO op het gebied van bossen) publiceren vandaag bewijsmateriaal van illegale kap door het Nederlandse houtkapbedrijf Wijma in het tropisch regenwoud van West-Kameroen. In het rapport, dat de uitkomsten bevat van het veldonderzoek dat de twee organisaties in juli hebben verricht, is te lezen hoe Wijma haar kapvergunning voor het ene bosgebied heeft gebruikt om in een ander gebied te kappen. Door het gebruik van GPS-coördinaten konden de onderzoekers aantonen dat boomstammen met het Wijma logo 5 km buiten het bosgebied lagen waar Wijma mag kappen. Ook vonden de onderzoekers wegen die waren aangelegd om het hout te vervoeren. De aanleg van deze wegen heeft plantages van de lokale bevolking verwoest.

"Wat Wijma doet in Kameroen is slechts een voorbeeld van wat bedrijven wereldwijd doen; winst maken ten koste van milieu en lokale bevolking", zegt Just van den Broek, teamleider biodiversiteit van Greenpeace. "Overheden moeten deze week in Johannesburg, waar gesproken wordt over duurzame ontwikkeling, afspraken maken over maatschappelijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het bedrijfsleven", aldus Van den Broek. Greenpeace vindt dat duurzame ontwikkeling niet mogelijk is zonder bindende internationale afspraken. Dat is de enige manier om illegale praktijken en andere vormen van destructief gedrag door het bedrijfsleven tegen te gaan en te bestraffen.

Wijma's illegale activiteiten vernietigen niet alleen een groot stuk tropisch regenwoud; zij ontnemen de overheid, de lokale bevolking en een ander houtkapbedrijf hun inkomsten. Wijma heeft geen belasting betaald voor het illegaal gekapte hout, heeft de lokale bevolking niet gecompenseerd voor de vernietiging van hun plantages en heeft ook in het gebied van een aangrenzende concessie van het Italiaanse bedrijf FIPCAM gekapt.

Het meeste van het gevonden hout uit de illegale operatie is azobé, een houtsoort die vooral wordt gebruikt in de Grond-, Weg en Waterbouw, een specialisatie van Wijma. De Nederlandse overheid is een belangrijke klant van het bedrijf. De nieuwe minister van Verkeer- en Waterstaat, De Boer, krijgt vandaag een brief van Greenpeace met het verzoek om geen hout meer af te nemen bij Wijma totdat het bedrijf kan aantonen dat haar hout afkomstig is uit legale en duurzame houtkap. Daarnaast moet de overheid zelf alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout gebruiken. "Het is natuurlijk absurd dat de Nederlandse overheid hout afneemt van een bedrijf dat illegaal kapt", zegt Van den Broek. "De Nederlandse overheid heeft de mond vol van duurzaamheid en duurzaam bouwen maar in de praktijk blijft er niets van die woorden over".

Het beleid van het Nederlandse bedrijf Wijma is een voorbeeld van de vele bedrijven in de houtsector wereldwijd die betrokken zijn bij illegale en niet duurzame houtkap en de handel in fout hout. Greenpeace wil dat deze bedrijven overgaan op duurzaam bosbeheer, dat wil zeggen bosbeheer waarbij rekening wordt gehouden met zowel ecologische, sociale als economische aspecten.


---