Openbare Bibliotheek Oss

24 augustus 2002

Geo, De Osse geologische vereniging, exposeert in september 2002 in de bibliotheek Oss

Van dinsdag 27 augustus tot en met zaterdag 5 oktober a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien van GEO, de Osse geologische vereniging. In vitrines worden fossielen, mineralen, haaientanden en stenen getoond die de verschillende leden van GEO verzameld hebben door zelf in het veld, in een groeve, bij een nieuwe bouwplaats of op het strand te gaan zoeken. Omdat GEO dit jaar 25 jaar bestaat, is deze expositie een mooie gelegenheid om aan het Osse publiek te laten zien wat de leden van GEO in de loop der tijd verzameld hebben. De tentoonstelling is gratis te bekijken tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Oss.

GEO
GEO behartigt de belangen van geïnteresseerden in de geologie in de ruimste zin van het woord. Dat betekent naast het bestuderen van de geschiedenis van de aarde veelal het verzamelen van mineralen, gesteenten en fossielen. En daarnaast ook het bewerken van gesteenten. Om een verzameling te vergroten en/of te verbeteren kan men mineralen, gesteenten en fossielen kopen, ruilen met elkaar of op beurzen, maar vooral door zelf te gaan zoeken. GEO organiseert regelmatig een excursie naar een vindplaats.

Tentoonstelling
In de Bibliotheek Oss zijn verzamelingen van de leden van GEO te zien, die dat door zelf te zoeken bij elkaar hebben gebracht, zoals:

· Fossiele zeeëgels. Fossielen zijn de versteende overblijfselen van uitgestorven dieren, zoals in het zeer klein van micro-organismen en in het heel groot van de dinosaurus. Het is een verzameling zeeëgels, waarin verschillende soorten in verschillende grootte te zien zijn. De meesten komen uit het geologische tijdperk Krijt, 140 tot 70 miljoen jaar geleden.

· Mineralen, zoals geodes met paarse amethyst en gele calciet en heldere kwarts uit Idar- Oberstein in Duitsland. Het is een wonder, dat de natuur deze mineralen zo gevormd heeft. Vele kristalvormen en veelkleurig.

· Haaientanden. De enige fossiele resten van de haai, een dier dat 300 miljoen jaar geleden al leefde en nu nog bestaat. De tentoongestelde verzameling is gevonden op het strand van Cadzand en een vindplaats dichtbij Antwerpen. Deze haaien leefden in het tijdperk Eoceen, 55 tot 38 miljoen jaar geleden.
· Plantenfossielen, de resten van het uitgestorven plantenleven zoals bladeren, stammen en wortels en soms een vrucht. De plantenresten zijn over het algemeen wat minder goed gefossiliseerd en daarom ook veel minder vaak te zien. Reeds 300 miljoen jaar geleden kwamen er al planten voor. Deze plantenfossielen zijn gevonden in Zuid-Limburg en Duitsland.

· Overblijfselen van zoogdieren uit Pleistoceen, de grote IJstijd, 2 miljoen tot 10.000 jaar geleden. Deze fossielen zijn relatief nog niet zo oud. Het gaat om de gefossiliseerde resten van de dieren die toen leefden, zoals mammoet, wolharige neushoorn, reuzehert en sabeltandtijger.

· Bewerkte stenen. Mineralen in het algemeen, maar edelstenen en halfedelstenen in het bijzonder, lenen zich voor bewerking tot sierstenen. De sierstenen worden weer verwerkt in sieraden.

GEOSFEER 2002
In november 2002 organiseert GEO haar jaarlijkse evenement GEOSFEER, dat bestaat uit een expositie, een beurs en vertoning van videofilms. Op de beurs kan iedereen zijn verzameling uitbreiden of verbeteren. Een 20-tal handelaren zijn met hun unieke verzamelingen aanwezig.
De jubileumexpositie zal vanwege het 25-jarig bestaan in november een bijzonder karakter hebben. De nadruk ligt dan op het dierenleven in de IJstijd, zoals de dinosaurus en de mammoet.

Tot en met zaterdag 5 oktober is de tentoonstelling van GEO, de Osse geologische vereniging, gratis te bekijken in de Bibliotheek Oss tijdens de normale openingsuren.