SP

SP distantieert zich van pleidooi voor dwangvoeding

De Tweede-Kamerfractie van de partij vindt dat de politiek niet het recht heeft te bepalen wanneer en voor wie grondrechten wel of niet gelden. Bovendien staat de gedragscode voor artsen de toepassing van dwangvoeding in de weg.

Een persoon die in hongerstaking is, mag dwangvoeding weigeren. Iedereen heeft immers het grondwettelijk recht op onaantastbaarheid van het lichaam, ongeacht de aanleiding voor de hongerstaking, zijn identiteit en de eventuele maatschappelijke gevolgen van zijn daad. Alleen een formele wet kan dat recht aantasten. Hiervoor wordt door voorstanders van dwangvoeding verwezen naar de Penitentiaire Beginselenwet, maar volgens de SP is dat onterecht.

.Men wil Van der G. in leven houden om het recht haar beloop te gunnen,. aldus SP-parlementariër en jurist Jan de Wit. .Weliswaar geeft de Penitentiaire Beginselenwet de mogelijkheid om via een dokter in te grijpen, maar die is bedoeld voor zwaar gestoorde gedetineerden. Hier voldoet Van der G. niet aan..

De SP maakt er bezwaar tegen dat de politiek er op aandringt voor een individueel geval een uitzondering te maken. .Recht is recht en dat geldt voor iedereen, of voor niemand, .aldus De Wit. .Shoppen in grondrechten met politieke motieven is een rechtstaat onwaardig. Voor iedere verdachte gelden dezelfde grondrechten..

.De politiek kan een verdachte geen grondrechten ontzeggen en uitzonderingen gaan maken om maatschappelijke onrust te voorkomen,. aldus De Wit. .Natuurlijk moet een overheid zo veel mogelijk proberen maatschappelijk onrust te voorkomen, maar dat mag niet ten koste gaan van de scheiding der machten en de basis van ons grondwettelijk bestel.. De SP is van mening dat politieke inmenging zowel het aanzien van de politiek als de werking van de democratische rechtsstaat schaadt. De Wit: .Hier kan een uiterst gevaarlijk precedent worden geschapen..

Bovendien moet een geneeskundige handeling worden goedgekeurd door een arts. Deze is gehouden mensen niet gedwongen te voeden. Dit staat in zijn professionele code van de World Medical Association en de World Health Organisation, overgenomen door de Nederlandse KNMG. Dwangvoeding is dus ook medisch-ethisch niet aanvaardbaar.


Voor meer informatie kunt u terecht bij Jan de Wit (06 227 88 042).

24 aug 02 18:11