Gemeente Ede

Bestemmingsplanwijzing voor bouw sportzaal in Otterlo

De gemeente Ede wil op sportpark De Dries in Otterlo een sportzaal bouwen, ter vervanging van de verouderde SERO-gymzaal aan de Sportlaan. Het vrijkomende terrein aan de Sportlaan wordt bestemd voor de bouw van een dubbele woning met praktijkruimten.

Een en ander wordt geregeld in de partiële herziening van het bestemmingsplan Otterlo `Omgeving Sportlaan - Weversteeg`, die wordt geagendeerd voor de raadsvergadering van 3 oktober 2002.

Tegen het ontwerp-bestemmingsplan zijn vier bezwaarschriften ingediend. Die richten zich niet tegen de bouw van de nieuwe binnensportaccommodatie, maar tegen de bestemming `Vrijstaande en dubbele eengezinshuizen` (met praktijkruimte) die is gegeven aan het vrijkomende terrein aan de Sportlaan. De bezwaarmakers pleiten ervoor om ter plekke goedkope woningen (voor starters en/of senioren) te realiseren.

Uit stedenbouwkundige èn -vooral- financiële overwegingen adviseren burgermeester en wethouders de raad om vast te houden aan de bouw van de twee (praktijk)woningen.

Financiering
De grondopbrengst van de vrijkomende locatie aan de Sportlaan moet namelijk in belangrijke mate bijdragen aan de financiering van de nieuwe sportzaal. Bij de realisering van twee royale praktijkwoningen is de grondopbrengst hoog genoeg om de financiering rond te krijgen. Bij de bouw van bijvoorbeeld een blokje van vijf woningen is de grondopbrengst een stuk lager. De opbrengst van de grond is bij de bouw van vijf rijtjeswoningen circa 245.000,- minder. Het gaat dan om woningen waarvan de vrij-op-naam prijs varieert van 136.000,- (tussenwoningen) tot 182.000,- (hoekwoningen).

Vanwege zijn gunstige ligging en de mogelijkheid van een praktijk aan huis kan de grond aan de Sportlaan voor een hoge m²-prijs worden verkocht ten behoeve van zelfbouw. Dit is alleen mogelijk bij de bouw van vrijstaande of half vrijstaande woningen. Bij realisering van rijtjeswoningen moet worden gekozen voor zogenaamde projectmatige bouw, waarbij wordt gerekend met een grondprijs die afhankelijk is van de vrij-op-naam prijs van de woningen. In dat geval vormt de grondprijs (de `grondquote`) een bepaald percentage van de vrij-op-naam prijs. Dit percentage loopt op naarmate de stichtingskosten van de woning hoger worden. Anders gezegd: hoe goedkoper de woning, hoe lager de grondopbrengst. Kortom: als gekozen wordt voor de rijtjeswoningen komt de financiering van het plan voor de sportzaal onder druk te staan. Burgemeester en wethouders kiezen daarom voor de bouw van praktijkwoningen.

Zandingsweg
Overigens heeft het gemeentebestuur beslist oog voor de woningbehoefte van de Otterlose bevolking. Momenteel is de woningbouwlocatie `omgeving Zandingsweg` in ontwikkeling. Na de verplaatsing van de houtzagerij van Pluim Otterlo B.V. kunnen ter plekke circa 24 woningen worden gebouwd. Minimaal 25% van de te bouwen woningen moet worden aangeboden in de categorie `goedkope woningbouw` en minimaal 25% in de categorie `middelduur`.

---