Gemeente Nuth


Start aanleg vier regenwaterbuffers in gemeente Nuth

Begin september 2002 start de Landinrichtingscommissie Centraal Plateau met de aanleg van vier regenwaterbuffers in de gemeente Nuth. Het betreft twee buffers in Terstraten (aan de Brandtweg en de Terstraten Vaart), één buffer aan de Hellerveldweg en één Achter de Vinkerweide. De gemeente Nuth heeft de aanlegvergunningen inmiddels verstrekt.

Doel van deze regenwaterbuffers is de omgeving zoveel mogelijk te vrijwaren van wateroverlast. De twee nieuwe buffers in Terstraten moeten tijdens heftige regenbuien de watertoevoer richting de Platsbeek temperen en daarmee wateroverlast in de omgeving voorkomen. Dit geldt ook voor de buffer aan de Hellerveldweg in Helle. De buffer Achter de Vinkerweide, ter hoogte van de Achterweide, nabij Vink/Wijnandsrade moet dit droogdal ontzien van erosie- en wateroverlast.

Op vrijdag 23 augustus van 15.30-17.00 uur houdt de Landinrichtingscommissie een openbare informatiemiddag over de aanleg van deze buffers en de aanleg van drie buffers in de gemeente Beek. Deze bijeenkomst vindt plaats in het gemeenschapshuis De Borenburg Furenthela 16 te Voerendaal (in het nieuwe winkelcentrum Furenthela). Direct betrokkenen hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Erosieconvenant
De Landinrichtingscommissie werkt hard aan het realiseren van erosiebestrijdende maatregelen zoals regenwaterbuffers. Dit is mede een uitvloeisel van het tussen provincie, gemeenten, waterschap en LLTB gesloten Erosieconvenant. In dit convenant zijn deze partijen overeengekomen dat iedereen zich op zijn vlak, hard maakt voor het beteugelen van de erosieoverlast. De aanleg van regenwaterbuffers in Zuid-Limburg geniet in dit kader een hoge prioriteit. De komende jaren worden in dit kader binnen het Landinrichtingsgebied Centraal Plateau (dit omvat grote delen van de gemeenten Beek, Schinnen, Nuth, Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Meerssen) in totaal negenenveertig nieuwe regenwaterbuffers aangelegd.

Locaties
Om de locaties voor de regenwaterbuffers te bepalen, hebben de gemeenten bij de Landinrichtingscommissie Centraal Plateau hun wateroverlastknelpunten ingebracht. In 2000 is de Landinrichtingscommissie gestart met het precies intekenen van de negenenveertig geplande regenwaterbuffers. Hierbij heeft ze rekening gehouden met bijvoorbeeld huiskavels en wegen. Gevolg hiervan is dat enkele locaties zijn gewijzigd. Deze wijzigingen ten opzichte van het in 1997 vastgestelde landinrichtingsplan, hebben de instemming van de provincie, het waterschap en de betrokken gemeenten.Momenteel hebben Gedeputeerde Staten van Limburg deze wijzigingen in behandeling genomen.