ERNST AND YOUNG

Venture Capital investeringen in Europa ruwweg gehalveerd

Internationaal onderzoek van Ernst & Young en VentureOne wijst uit VENTURE CAPITAL INVESTERINGEN IN EUROPA RUWWEG GEHALVEERD

ROTTERDAM, 22 AUGUSTUS 2002 Verstrekkers van en vragers naar durfkapitaal (venture capital) hebben elkaar over de eerste zes maanden van 2002 flink minder weten te vinden dan over dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werd door verstrekkers 2,4 miljard Euro geinvesteerd, een daling van 46 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2001. In Nederland werd in de eerste zes maanden slechts 72 miljoen Euro durfkapitaal geinvesteerd. Dit blijkt uit een wereldwijd kwartaalonderzoek van Ernst & Young en onderzoeksbureau VentureOne.

Over de eerste zes maanden van 2002 haalden bedrijven 2,4 miljard Euro durfkapitaal op. Daarvoor hadden ze in totaal 530 financieringsrondes nodig. Een jaar eerder werd over dezelfde periode nog 5,7 miljard Euro opgehaald in 1.152 rondes. Dit staat echter in schril contrast met het jaar 2000 toen over de eerste zes maanden na 1.725 rondes de teller op totaal 10,7 miljard Euro durfkapitaal bleef steken.

Europa wordt harder getroffen dan de Verenigde Staten. Daar liep het totaal geïnvesteerde durfkapitaal terug met 36 procent en het aantal financieringsovereenkomsten met 29 procent. In Europa zijn het met name de landen Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland en Zweden waar de grootste klappen vielen.

Werd in het jaar 2000 in Nederland nog ruim 1 miljard Euro durfkapitaal geïnvesteerd in bedrijven en in 2001 nog 400 miljoen Euro, over de eerste zes maanden van dit jaar bedraagt het totaal slechts 72 miljoen Euro. Daarvoor zijn acht
financieringsovereenkomsten gesloten.

Volgens Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Corporate Finance is de aanhoudende teruggang te wijten aan ontwikkelingen bij zowel de Venture Capitalists (VCs) als bij de bedrijven die geld nodig hebben. (quote)Verstrekkers zijn een flink stuk terughoudender geworden. Het wordt steeds moeilijker voor ze om in een periode van economische teruggang financiering uit de markt te halen en bedrijven te vinden die de moeite zijn om in te investeren. Bovendien is in het huidige klimaat het uitstappen uit een investering moeilijker, bijvoorbeeld om via een beursgang een investering te gelde te maken. Voor de bedrijven worden de eisen om durfkapitaal te krijgen dan ook steeds hoger. Je moet dan wel van zeer goede huize komen en met erg goede plannen om daadwerkelijk serieus genomen te worden(), aldus van Logtestijn. (quote)Dit is een ontwikkeling waar wij ons grote zorgen om maken. Het uitblijven van nieuwe durfkapitaal initiatieven zet op een negatieve wijze de rem op innovatiekracht in het bedrijfsleven.()

Deze tendens blijkt ook uit het aantal bedrijven dat via een beursgang aan kapitaal wil komen. Over de eerste zes maanden zijn zeven bedrijven naar de beurs gegaan, waarbij ze in totaal 70,8 miljoen Euro hebben opgehaald. Over de eerste zes maanden van 2001 werd nog door 21 bedrijven die naar de beurs gingen 692 miljoen Euro binnengebracht.

Noot aan de redactie
Het onderzoek naar durfkapitaal wordt elk kwartaal herhaald. Op verzoek zijn ook de gegevens beschikbaar van de voorgaande kwartalen, de verdeling naar landen en naar sectoren.

Het kwartaalonderzoek wordt uitgevoerd door Ernst & Young en is verkrijgbaar via de woordvoerder.