PERSBERICHT-14 organisaties eisen ministerie OC&W op
Onder embargo tot woensdag 21 augustus 12:00
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie
14 organisaties eisen ministerie OC&W op
Utrecht, 21 augustus - 14 grote landelijke organisaties eisen op 21 augustus om 12:45 het leegstaande nieuwe ministerie van OC&W in Den Haag op. Op deze manier vragen zij aandacht voor het enorme kamertekort. "Bedankt voor de kamers" is de boodschap van de Landelijke Studenten Vakbond, het CDJA, de CNV-jongeren, Dwars, het ISO, de Jonge Democraten, de Jonge Fortuynisten, de Jonge Socialisten, de JOVD, de Nationale Jeugdraad, ROOD en de SJHU. Ook de landelijke vereniging van studenten huisvesters Kences, en de Nederlandse Woonbond; de landelijke vereniging voor huurders, hebben zich achter de actie geschaard.
Wat?
Op uitnodiging van de LSVb verzamelen de organisaties zich voor het grote nieuwbouwcomplex. Zij zijn er klaar voor om - met huisraad en al - er symbolisch hun intrek te nemen. Op deze wijze bundelen zij hun onvrede over de ontoereikende maatregelen van overheid en gemeenten.
Oplossingen Kamertekort
De gezamenlijke organisaties dragen een aantal oplossingen aan die een eind moeten maken aan de jarenlange wachttijden en de onbetaalbare woonruimte. Herinvoering van huursubsidie voor onzelfstandige woonruimte is hiervoor het belangrijkste middel. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM. Zo kunnen tegen dezelfde maatschappelijke kosten, twee maal zoveel studenten gehuisvest worden! Nu worden er vooral duurdere appartementen gebouwd, omdat studentenkamers onrendabel zijn. Verder moeten langdurig leegstaande (kantoor)panden bewoonbaar gemaakt worden voor studenten. Ook het wegnemen van fiscale belemmeringen voor verhuurders is een belangrijke oplossing. De particuliere markt moet juist gestimuleerd worden. Zo dient bijvoorbeeld de korting op de huursubsidie vanwege inkomsten uit kamerhuur te verdwijnen. Woordvoerster Noortje van der Meij van de LSVb: 'Het is schandalig dat huisvesting voor studenten elk jaar weer onder de aandacht moet worden gebracht. Vandaar dat we nu gezamenlijk optrekken. De maat is vol.'