Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 20/08/2002


---

Benoemingen aan de VU

De heer dr.ir. J.L. Top is per 1 april 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Kennismanagement voor agroproductieketens bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen. Jan Top (1957) studeerde Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente en was daarna enkele jaren als research-fellow werkzaam aan de Universiteit van Zambia. Hij werkte als senior onderzoeker bij ECN (Energieonderzoek Centrum) op het gebied van de kennistechnologie. In dat kader promoveerde hij bij de Universiteit Twente op een onderzoek naar het beheer en de uitwisseling van fysische modellen.

Vanaf 1994 was Top hoofd van de afdeling Productiemanagement van ATO (Agrotechnological Research Institute) in Wageningen. Vanaf 1999 was hij programma-coördinator binnen ATO. Sinds 1999 was hij een dag per week docent Informatica bij de VU. Met het onderzoeksprogramma van zijn huidige leerstoel wil Top een bijdrage leveren aan het effectief gebruik van computermodellen in agroproductieketens. Modelvorming is cruciaal voor deze ketens omdat men op basis van goede proces- en productmodellen slim kan ontwerpen en sturen. Het is de bedoeling het informatiekundig onderzoek aan de VU te verbinden met de agrotechnologische toepassing vanuit Wageningen en zodoende informatie en kennis transparant beschikbaar te maken.

Per juni 2002 is dr. J.C.N. de Geus benoemd tot hoogleraar Psychofysiologie en individuele verschillen bij de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek. Eco de Geus (1960) promoveerde in 1992 aan de Vrije Universiteit op het proefschrift The effects of fitness training on physiological stress-reactivity. De Geus was sinds 1992 verbonden aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van VU, achtereenvolgens als docent-onderzoeker, UD (vakgroep Psychonomie) en UHD (afdeling Biologische Psychologie). Binnen het leerstoelgebied van de Geus, de psychofysiologie, worden individuele verschillen in gedrag en gezondheid met behulp van elektroencephalografische, psychoneuroendocrinologische en cardiovasculaire metingen bestudeerd. Het huidige hoofdthema is het identificeren van endofenotypen van gedrag, cognitie, stress en gezondheid die bruikbaar zijn in genetisch associatie- en koppelingsonderzoek ("gene finding").

De Geus wil de genetische aanpak nu ook benutten bij het psychofysiologisch onderzoek naar stress en gezondheid. Op de lange termijn zal het dan mogelijk worden rechtstreeks te kijken naar de interactieve effecten van variatie in (kandidaat)genen en de blootstelling aan een heilzame (fysieke activiteit) of minder heilzame (stress) omgeving.

Per 1 augustus 2002 is mw. dr. M.C. Cornel benoemd tot strategisch hoogleraar Community Genetics bij de afdeling Klinische Genetica & Antropogenetica van het VU medisch centrum. Martina Cornel (1959) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1993 aan dezelfde universiteit op het proefschrift Registration and prevention of congenital anomalies. Ze is thans arts-epidemioloog. Ze was betrokken bij onderzoek naar de inname van foliumzuur ter preventie van aangeboren afwijkingen (als spina bifida) en onderzoek naar de invloed van de leeftijd van moeders, enerzijds, en prenatale diagnostiek, anderzijds, op de frequentie van Down-syndroom. Het leerstoelgebied van mevrouw Cornel richt zich op de toepassing van de medische genetica in de algemene populatie. Potentiële toepassingsgebieden van de genetica bij bevolkingsgroepen zijn genetische screening, (preconceptionele) informatievoorziening, registratie en monitoring, aandacht voor minderheidsgroeperingen, genetische educatie en genetica in de eerste lijn. Haar werk zal zowel epidemiologisch als ook sociaal-wetenschappelijk en zorgonderzoek omvatten, waarbij de vraag naar toepassing van nieuwe genetische kennis centraal staat.

Dr. R.J.B.J. Gemke is per 1 augustus 2002 benoemd tot hoogleraar Algemene Kindergeneeskunde, in het bijzonder het onderwijs en de opleiding aan de VU. De heer Gemke (1957) studeerde Geneeskunde aan de VU, werd in het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit opgeleid tot kinderarts en promoveerde in 1995 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Outcome assessment of pediatric intensive care principles and applications. Gemke was van 1991 tot 1998 kinderarts op de afdeling Algemene Intensive Care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis respektievelijk Universiteit Utrecht. Van 1998 tot zijn benoeming was Gemke kinderarts, UHD en hoofd van de afdeling Acute Kindergeneeskunde en Intensive Cae van het VU medisch centrum. Bovendien is de heer Gemke plaatsvervangend opleider Kindergeneeskunde bij het Vumc.

De heer dr. W.P.M.S. Spooren is per 1 augustus benoemd tot hoogleraar Taal en Communicatie bij de Faculteit der Letteren. Wilbert Spooren (1956) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van 1983 tot 1986 was hij als medewerker verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, waar hij in 1989 promoveerde op een tekstwetenschappelijk proefschrift. Van 1987 tot 1999 was hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant als universitair docent Tekstwetenschap. Vanaf januari 1999 was Spooren universitair hoofddocent Taalbeheersing bij de afdeling Nederlands van de Letterenfaculteit van de VU. De nieuw ingestelde leerstoelgroep Taal & Communicatie richt zich in zijn onderzoek en onderwijs op de rol die taalkundige inzichten spelen in het optimaliseren van teksten en gesprekken. We gebruiken die inzichten voor de beantwoording van vragen als ´hoe zorg ik ervoor dat deze tekst/deze website/dit gesprek maximaal effectief en efficiënt is?´ Antwoorden hierop veronderstellen een interdisciplinaire aanpak, wat maakt dat we ook geïnteresseerd zijn in sociaal-psychologisch onderzoek naar taal- en communicatieprocessen. De leerstoelgroep levert vooral onderwijs aan de opleidingen Nederlandse Taal & Cultuur (NTC) en Communicatie- & Informatiewetenschappen (CIW).

---

2002-08-20 / pb 2.056.0 / as/

References


1. http://www.few.vu.nl/

2. http://www.psy.vu.nl/

3. http://www.psy.vu.nl/

4. http://www.vumc.nl/

5. http://www.vumc.nl/

6. http://www.let.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.