Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Fatsoen stopt niet bij de landsgrens'

Milieudefensie klaagt zalmprocudent Nutreco aan

Amsterdam, 20 augustus 2002. Milieudefensie dient vandaag een klacht in tegen de Nederlandse voedselmultinational Nutreco, omdat die zich niet houdt aan de richtlijnen voor multinationals van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De klacht is ingediend bij de Nederlandse en de Chileense overheid en gaat over de milieu- en sociale problemen die Nutreco's zalmkwekerijen in Chili veroorzaken. Milieudefensie beschrijft deze problemen in het boekje Zalm van Nutreco - Bio-industrie in Chileense wateren, dat vandaag verschijnt.

De Nutreco-case is de eerste in de serie De vieze vijf. Daarin neemt Milieudefensie de komende maanden vijf Nederlandse bedrijven onder de loep die het niet zo nauw nemen met maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland. De wantoestanden uit deze cases onderstrepen de noodzaak van bindende internationale regels waaraan multinationals zich moeten houden. Milieudefensie roept de regering op zich hiervoor in internationaal verband sterk te maken. Daarvoor biedt de aanstaande VN-top over Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg een uitgelezen kans. Milieudefensie-campagnemedewerker Monique de Lede: 'Goed fatsoen houdt natuurlijk niet op bij de Nederlandse grens.'

Nutreco, wereldwijd marktleider in gekweekte zalm, heeft ruim dertig zalmkwekerijen in Chili. De kweek van zalm veroorzaakt veel milieuproblemen. Antibiotica ter bestrijding van ziektes, resten voer en uitwerpselen van de dicht op elkaar gepakte zalm, vervuilen de meren en zeeën van Chili. Bovendien houdt het bedrijf zich niet altijd aan de Chileense wet. Nutreco heeft in dit land kwekerijen vlak aan de kust, terwijl er wettelijk een zone tot vijf zeemijl uit de kust is gereserveerd voor kleinschalige vissers.
De Chileense wet verbiedt ook kwekerijen op plaatsen waar vissers werken op traditionele visgronden. Nutreco wil de exacte locaties van haar kwekerijen echter niet bekend maken. Milieudefensie vermoedt, op grond van aanwijzingen van bewoners in de regio, dat sommige kwekerijen zich op deze verboden plaatsen bevinden.

Het bedrijf overtreedt ook de milieurichtlijnen van de OESO over het voorkómen of beperken van schade en het maken van milieueffectrapporten. Op de arbeidsomstandigheden bij Nutreco is eveneens het nodige aan te merken. Zo wordt het de vakbonden erg moeilijk gemaakt. Bepaalde groepen werknemers is het verboden zich bij de vakbond aan te sluiten. Ook weigert het bedrijf gezamenlijke CAO-onderhandelingen met de vakbonden voor de verschillende vestigingen in Chili. De bonden kunnen zo makkelijk tegen elkaar worden uitgespeeld. Bedrijven zijn overigens niet verplicht zich aan de OESO-richtlijnen te houden.

Op 31 augustus bouwt Milieudefensie samen met vijftig andere organisaties een grote brug op de Dam met het thema Handel kent grenzen.