Ingezonden persbericht

Persbericht

Voorburg, 19 augustus 2002

Projectontwikkelaars weerleggen beschuldigingen Vinex-locaties

Carel de Reus, voorzitter van de Neprom, de vereniging van grote, professionele project-ontwikkelaars, weerlegt de beschuldigingen dat op de zogeheten Vinex-locaties eind jaren tachtig op basis van geheime informatie grondaankopen zijn gedaan.

Vrijdagavond beweerde Terlingen, oud-bestuurder van de AVBB, in het tv-programma Zembla dat topambtenaren van het ministerie van VROM eind jaren tachtig informatie gelekt hebben naar aannemers en ontwikkelaars. Het ging om de locaties van de nieuwe, grootschalige Vinex-wijken. Volgens Terlingen hebben de marktpartijen op basis van geheime informatie gronden gekocht. Daardoor zouden de huizen 10.000-den euro's duurder zijn geworden. Ambtenaren van VROM zouden daarvoor beloond zijn.

Gemeenten altijd eerder op de hoogte van woningbouw De Reus noemt de beweringen van Terlingen volledig uit de lucht gegrepen en in strijd met de geschiedenis. Volgens de Neprom-voorzitter vonden de Vinex-grondaankopen begin jaren '90 plaats, nadat juist in alle openheid het kabinet de locaties in het kader van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening bekend had gemaakt. Omdat de overheid eind jaren tachtig niet langer de woningbouw op grote schaal wilde subsidiëren zocht men bewust naar samenwerking met marktpartijen. Er zijn geen Vinex-locaties bekend waar marktpartijen gronden hebben verworven vóórdat de betreffende gemeente zelf op de hoogte was van mogelijke woningbouw. Vaak werden de grondaankopen zelfs gedaan op verzoek van de gemeenten. De Reus: "Het is schandalig dat Terlingen, die al sinds 1986 uit de sector vertrokken is, ver voor er van Vinex sprake was, zo gemakkelijk en uitgebreid zijn beschuldigingen in de media mag uiten zonder enige bewijsvoering".

Nma-onderzoek weerlegt bewering marktmisbruik
De Reus hekelt ook de uitspraken van het Tweede-Kamerlid Crone, die in het tv-programma Nova de beschuldigingen kritiekloos overnam. De Reus: "Kamerlid Crone moet beter weten. Nog geen twee jaar geleden sloot een werkgroep van de Tweede Kamer, onder voorzitterschap van zijn partijgenoot Duivesteijn, een onderzoek af naar Vinex. Uit dat onderzoek bleek klip en klaar dat de Vinex-grondaankopen binnen het toenmalig rijksbeleid pasten. Ook de door Crone overgenomen suggestie dat kopers van Vinex-woningen tienduizenden euro's te veel betaald hebben is klinkklare nonsens. Recent onderzoek van de Nma ontkracht de bewering dat er op Vinex-locaties sprake zou zijn van monopolieposities of marktmisbruik. Sterker nog, de Nma concludeerde dat de consument sinds 1990 in de nieuwbouw meer waar voor zijn geld krijgt dan in de bestaande woningvoorraad."

Lastercampagne
Volgens De Reus is de bouwfraude een ernstige zaak, maar moet de parlementaire enquête niet misbruikt worden voor een lastercampagne over Vinex-locaties en de betrokken marktpartijen.



Ingezonden persbericht