Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

Digitale muziek
Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Vijfde uitzending:
Zaterdag 17 augustus 2002 van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac
Of live via http://www.omroep.nl en verder op
http://www.digitalekunst.nl

Het belang van muziek in multimediale uitingen wordt onderschat

In interdisciplinaire, multimediale kunstuitingen wordt het belang van muziek nogal eens onderschat. Het is een ondergeschoven kindje, terwijl muziek in feite het structuurbepalende element van een werk is.

Daarover wordt gesproken in de vijfde uitzending van de serie over Digitale Muziek, die handelt over de wijze waarop muziek samengaat met andere kunstdisciplines, zoals film en dans. Hoe denken filmmakers over geluid en hoe denken musici over dans of theater? En hoe gaan in nieuwe media werkzame
geluidskunstenaars om met multidisciplinariteit? Hoe zouden de verschillende kunstvormen zich tot elkaar moeten verhouden?

We kijken in deze uitzending eerst terug op de historie van multidisciplinaire kunstprojecten met o.a. Frans Evers, hoofd van de interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Verder zijn ervaringen te horen van Eric Schleichim, van het Belgische Blindman Kwartet, die o.a. muziek maakte voor dansvoorstellingen en theater in het kader van Rotterdam 2001. Over de huidige ontwikkelingen praat presentator Bart van Rosmalen in de studio met:

- Edwin van der Heide: componist van elektronische muziek, die o.a. samenwerkt met de architect Lars Spuybroek;

- Harry de Wit: muzikant en componist. Hij begon zijn muzikale loopbaan met werken die ook beeldend van aard waren en behoort tot Nederlands bekendste theatercomponisten;

- Joost Rekveld: filmmaker. Zijn films zijn abstract en kunnen gezien worden als composities voor licht en vorm. Hij is kenner van abstracte filmkunst, waarin over de relatie met geluid wordt nagedacht, iets wat natuurlijk ook voor zijn eigen films geldt;
- en Frank Scheffer: ook filmmaker en initiator van filmevenementen. Vrijwel al zijn projecten hebben de relatie tussen film en geluid tot onderwerp. Met zijn films en projecten draagt hij bij aan een vernieuwing in het denken over deze relatie.

Internet (http://www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geĂŻnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Via deze website blijven de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Bureauredactie: Daphne de Cloe. Samenstelling: Roland Spekle. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.



Stichting TELEAC/NOT