Provincie Flevoland



Commissie Ijsselmeerziekenhuizen presenteert haar eindrapport

De Commissie IJsselmeerziekenhuizen heeft vrijdag 16 augustus haar eindrapport gepresenteerd. Alle betrokkenen zijn vrijdag geïnformeerd en het rapport is officieel aangeboden aan gedeputeerde Jan de Graaf van de provincie Flevoland. De commissie is eind juni door de provincie Flevoland op verzoek van de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport geïnstalleerd. Verslag van onderzoek naar de problemen In het rapport doet de commissie verslag van haar onderzoek naar de problemen bij de IJsselmeerziekenhuizen (locaties Lelystad en Emmeloord) en geeft zij adviezen over het profiel van beide ziekenhuislocaties en over de samenstelling van Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. Ook doet de commissie aanbevelingen om deze adviezen te implementeren.

De belangrijkste bevindingen heeft de commissie als volgt samengevat: De commissie heeft in juni in een aantal hoorzittingen met een groot aantal betrokkenen gesproken. Ook heeft zij zich verdiept in de historie van de ziekenhuizen en de bestaande plannen.

De analyse van de commissie maakt duidelijk dat men in de IJsselmeerziekenhuizen veel te laat (pas acht jaar na de fusie) werk heeft gemaakt van de integratie van de medische zorg. Bovendien is aan dat integratieproces, toen het eenmaal op gang kwam, door de Raad van Bestuur niet goed leiding gegeven. Ook de Raad van Toezicht is tekort geschoten in haar controlerende taak, en de medische staf heeft door onderlinge onenigheid de voortgang niet bevorderd.

In plannen van de Raad van Bestuur van dit voorjaar wordt gesproken over verzelfstandiging van de twee ziekenhuislocaties. De commissie is tot het inzicht gekomen dat dit scenario er voor de
IJsselmeerziekenhuizen toe zal leiden dat de locatie Emmeloord binnen enkele jaren als ziekenhuis niet meer zal bestaan. Daarvoor is de schaalgrootte van de locatie te klein, en bieden de
samenwerkingsmogelijkheden met andere partners onvoldoende perspectief.

Maar ook de locatie Lelystad zal bij verzelfstandiging
continuïteitsproblemen gaan ondervinden. De commissie ziet maar één alternatief om de ziekenhuisfunctie in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland op termijn te garanderen. Dat is: opnieuw en met zeer grote voortvarendheid de integratie van de twee locaties ter hand nemen. Alleen werken vanuit de gedachte van één IJsselmeerziekenhuis, dat werkt voor het hele verzorgingsgebied ten noorden en zuiden van de Ketelbrug, biedt toekomstmogelijkheden.

De commissie signaleert daarbij wel dat het al 5 over 12 is. Door alle problemen in de afgelopen jaren heeft het ziekenhuis onvoldoende ingespeeld op een aantal nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Bovendien begint het vertrouwen van de bevolking in het ziekenhuis te tanen, zoals in de cijfers tot uitdrukking komt.

Bij het ontwikkelen van de locatieprofielen voor het ene
IJsselmeerziekenhuis heeft de commissie twee uitgangspunten gehanteerd. Enerzijds moeten beide locaties hun kliniek en polikliniek behouden, maar anderzijds blijkt het onmogelijk vijf basisfuncties (chirurgie, interne geneeskunde, gynaecologie/verloskunde, kindergeneeskunde, cardiologie) op twee locaties te vervullen.

Geld is daarbij niet de doorslaggevende factor. Wel het feit dat er te weinig patiënten en te weinig artsen zijn om alle functies op twee locaties op verantwoorde manier beschikbaar te houden.
De commissie stelt: beter een verantwoorde voorziening op één locatie die wat verder weg is, dan een voorziening 'om de hoek' die niet meer van deze tijd is.

Concreet heeft de commissie dat als volgt uitgewerkt.
Op beide locaties zullen alle specialismen spreekuur houden, en is voor alle specialismen dagbehandeling mogelijk.
Daarnaast heeft de locatie Emmeloord opnamemogelijkheden voor interne geneeskunde en chirurgie en voor een aantal andere specialismen. Ook de locatie Lelystad biedt opname faciliteiten voor interne geneeskunde en chirurgie. De al bestaande concentratie van
gynaecologie/verloskunde en cardiologie in Lelystad wordt definitief. De commissie vindt het gewenst ook kindergeneeskunde klinisch in Lelystad te concentreren.
Alle andere specialismen zullen op één locatie hun bedden concentreren. Dat kan óf in Emmeloord, óf in Lelystad. De commissie doet hiervoor suggesties.

De commissie heeft ook uitgesproken, dat voor het realiseren van het nieuwe profiel van het IJsselmeerziekenhuis een ingrijpende bestuurlijke vernieuwing nodig is. De commissie acht de aanstelling van een zware interim-bestuurder zeer gewenst. Tevens adviseert de commissie de Raad van Toezicht binnen een jaar geheel te vernieuwen en op korte termijn een andere organisatie opzet tot stand te brengen.

Het rapport van de commissie sluit af met een gedetailleerd Plan van Aanpak voor het komende jaar.

Downloaden van het rapport
U kunt nu het rapport Commissie IJsselmeerziekenhuizen downloaden van onze website.
Het rapport is in Acrobat Reader formaat opgeslagen.
Indien u dit (gratis) programma niet heeft, kunt u dit gratis downloaden op de website van Adobe.