Nieuw-Vlaamse Alliantie


Veiligheid, een grondwettelijk recht (15/08/02)

Voor de N-VA behoort veiligheid tot de kwaliteit van het leven, het garanderen van veiligheid aan de burgers is dan ook een essentiële opdracht van de overheid. Daarom wil de N-VA het recht op veiligheid in de Grondwet toevoegen als een nieuw sociaal grondrecht waardoor de overheid verplicht wordt concrete maatregelen te nemen. Voor de N-VA dient dit te leiden tot o.a. een minimale politieaanwezigheid per gemeente voor de primaire politietaken veiligheid en ordehandhaving, de aanpassing van het veiligheidsplan met afdwingbare doelstellingen inzake criminaliteitscijfers en ophelderingsgraad en de uitwerking van een efficiënt handhavingsbeleid in plaats van altijd maar meer en strengere straffen. Zodoende verwerpt de partij de evolutie naar een privatisering van de veiligheid. Daarenboven wenst de N-VA met de inschrijving in de Grondwet zowel het taboe als het monopolie op het veiligheidsprobleem op te heffen.

Hoewel de huidige regering bij haar aantreden veiligheid als een prioritair thema beschouwde, is hiervan nog te weinig te merken op het terrein. Een grootscheepse en peperdure politiehervorming resulteerde in een beter statuut voor de politieagenten maar droeg in niets bij tot een verhoogde veiligheid. Waar is de verhoogde kwaliteit, de beter opleiding en vorming? De burger merkt niets van een beter dienstverlening, integendeel.

Door het recht op veiligheid expliciet op te nemen in de Grondwet wil de N-VA een bijkomende impuls geven om hier versneld werk van te maken. Het recht op veiligheid wordt immers geformuleerd als een sociaal grondrecht. Dit wil zeggen dat, anders dan de zgn. 'klassieke' grondrechten, de overheid de plicht heeft dit recht te garanderen en zodoende positieve maatregelen te nemen.

Doel is een mentaliteitswijziging bij de overheid. De veiligheid van de burger moet een centrale afweging in het beleid worden zowel op het vlak van de preventie en de repressie als inzake de nazorg. Concreet betekent dit voor de N-VA o.a. een minimale politieaanwezigheid voor de echte politietaken zoals veiligheid en ordehandhaving, concrete en afdwingbare doelstellingen inzake criminaliteitscijfers en ophelderingsgraad en de handhaving van de rechtsregels. De huidige aanpak van steeds meer en strengere straffen brengt geen zoden aan de dijk. In Nederland geldt daarentegen een omvattend model voor rechtshandhaving waarmee permanent de kennis, de aanvaarding, de naleving en de pakkans van de regelgeving wordt nagegaan zodat het beleid steeds kan worden bijgestuurd.

Daarenboven wil de N-VA met de inschrijving in de Grondwet niet alleen het signaal geven dat de onveiligheid zonder taboes moet worden aangepakt, maar dat anderzijds ook niemand het exclusieve monopolie heeft op de thematiek.
Volgens N-VA-voorzitter Geert Bourgeois zit het veiligheidsdebat immers tussen twee vuren. Enerzijds heerst er een verkeerd begrepen 'politiek correct denken' dat de toenemende onveiligheid niet wil zien, anderzijds wordt het probleem door extreemrechts uitvergroot en worden even simpele als onrealistische oplossingen voorgesteld. Elke voorgestelde maatregel, of net de afwezigheid ervan, wordt gezien als een toegeving aan de ene of aan de andere zijde en verzandt in een steriel debat.

Met het plaatsen van een nieuw lid in artikel 23 van de Grondwet wordt de bescherming van de veiligheid van de burger opgetild boven de dagelijkse politiek en de wisselvallige samenstelling van de politieke meerderheid.

Tot slot wenst de N-VA evenzeer de huidige evolutie naar een privatisering van de veiligheid definitief in de kiem te smoren. Een sluipende liberalisering van de gewapende macht die steeds meer ten dienste van de kapitaalkrachtige komt te staan, is niet de oplossing. Veiligheid en ordehandhaving behoren tot de kerntaken van de overheid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---