FEDERATIE OPVANG

Maatschappelijke opvang kampt met grote problemen

PERSBERICHT

Utrecht, 15 augustus 2002

De Federatie Opvang, de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, maakt vandaag haar jaarcijfers over 2001 bekend.
Uit deze cijfers zijn een aantal verontrustende signalen te halen.

De maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang kregen vorig jaar meer dan ooit te maken met cliënten die met meerdere problemen tegelijk kampen. Daardoor is alleen opvangen van deze cliënten niet meer genoeg. Er komt inmiddels veel meer bij kijken dan alleen bed, bad en brood. Met name in de dak- en thuislozenzorg valt de grote toename van mensen met psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblemen op.

Andere verontrustende cijfers zijn dat in de algemene crisisopvang het aantal aangemelde mensen met 13% steeg van 28.542 in 2000 tot 34.452 in 2001. Ook het percentage ouderen (ouder dan 50) steeg in 2001 met 19% ten opzichte van 2000. Ouderen in de maatschappelijke opvang kampen weer met een geheel andere problematiek en dat vormt een probleem op zich.
In 2000 lukte het al 48 % van de instellingen niet om voldoende gelden voor de exploitatie te vinden, maar in 2001 sluit 67% met een negatief resultaat de financiële boekhouding af!

Het ontbreekt de opvanginstellingen aan geld om goed geschoold personeel aan te nemen die cliënten begeleiden naar de hulpverlening die ze nodig hebben. Zo groeide vorig jaar wel de capaciteit van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang (7%), maar de groei in personeel bleef daarbij beduidend achter(2%). Door het gebrek aan personeel blijven de mensen te lang in de opvanginstelling zitten en ontstaat er stagnatie bij de doorstroming. Ook het gebrek aan betaalbare huisvesting speelt hier een belangrijke rol.

Ook de vrouwenopvang zit op haar maximum capaciteit. Vorig jaar heeft de vrouwenopvang geen extra geld ontvangen, waardoor er te weinig financiële middelen zijn geweest voor uitbreiding van capaciteit en personeel. Ook is er een groot personeelstekort wegens ziekteverzuim door de hoge werkdruk, waardoor vrouwen (te) lang in de opvanghuizen moeten verblijven.

De jaarcijfers maken duidelijk waarom de Federatie Opvang aan minister Bomhoff vraagt om verhoging van het budget voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang blijft er bij het Kabinet elke keer weer op hameren: er is meer geld nodig voor adequaat geschoold personeel, meer bedden, meer samenwerking met overige hulpverlenende instanties, et cetera. Voor het in stand houden van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang is structureel 25 miljoen euro nodig.

Einde persbericht