Gemeente Ede

nummer 189 / Ede, 15 augustus 2002

Verscholen monumenten van gemeente Ede in beeld gebracht

Op donderdag 5 september 2002 zal wethouder Jonker het eerste exemplaar van het boek Ede, architectuur en stedenbouw 1850-1940 in ontvangst nemen. Dit boek is in opdracht van de gemeente Ede geschreven door voormalig monumentenadviseur Pauline Opmeer. Het boek wordt uitgegeven in de serie Architectuur en Stedenbouw van uitgeverij Waanders en is vanaf maandag 9 september 2002 te koop in de boekhandel.

Monumenten en andere fraaie bouwwerken in Ede liggen vaak letterlijk verscholen in het groen. Dat leidt regelmatig tot de indruk dat de gemeente weinig historische gebouwen telt. Om dit vooroordeel te bestrijden en inwoners en bezoekers van de gemeente attent te maken op de juweeltjes van gebouwen in Bennekom, Ede, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, Lunteren en Otterlo, heeft de gemeente Ede opdracht gegeven tot het schrijven van dit boek.

Toegankelijk boek
Het resultaat is een buitengewoon toegankelijk boek met talrijke fotos. Het eerste deel van het boek geeft een beknopt overzicht van de jonge ontwikkelingsgeschiedenis van de gemeente en de daarin gelegen dorpen. In het tweede deel van het boek worden boerderijen, buitenplaatsen, woonhuizen, kazernes en diverse andere historische gebouwtypen besproken aan de hand van fotos met korte teksten. De grote diversiteit aan monumenten blijkt uit beelden van fabriekscomplex Enka, de tuindorpen Oud Ede Zuid en Kolkakker, het Lunterse Buurtbos en de Hoge Veluwe. Maar ook minder bekende buitenplaatsen, woonhuizen en boerderijen komen aan de orde. Bijvoorbeeld de door Robert van t Hoff ontworpen modelboerderij in Lunteren. Of de vele door de Edese architect Albert Kool ontworpen villas. Kerken, begraafplaatsen, straatmeubilair, winkels: vaak op de meest onverwachte plekken zijn fraaie staaltjes van architectuur en kunstzinnigheid te vinden. Niet voor niets staat op de voorkant van het boek een gebouw dat omringd door bos alleen wandelend of fietsend bereikt kan worden: uitzichttoren de Koepel in het Lunterse Buurtbos.

De vele fotos, korte teksten en handzame registers maken Ede, architectuur en stedenbouw 1850-1940 niet alleen aantrekkelijk voor vaklieden, maar ook voor geĂŻnteresseerde inwoners of toeristen.
---