MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

15-08-2002

150 miljoen schade voor nieuwe ondernemingen door afschaffen Agaathregeling

Plannen van het kabinet om de fiscale faciliteit van de tante Agaathregeling (ook wel durfkapitaal regeling genoemd) uit te kleden, confronteren startende bedrijven vanaf volgend jaar met 150 miljoen euro hogere kosten. MKB-Nederland vindt dat het kabinet zich richting ondernemers ongeloofwaardig maakt met deze plannen, zeker gezien de huidige economische situatie. In een brief aan de bewindslieden van Economische Zaken, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Financiën dringt MKB-Nederland er op aan af te zien van deze lastenverzwarende maatregelen voor het mkb.

Per 1 juli 2002 staat er ruim 1,5 miljard euro aan Agaathleningen uit bij startende ondernemers. Het grote voordeel van deze leningen is dat startende ondernemers op deze leningen 20% lagere rentekosten betalen dan op gewone leningen. Het voordeel voor de uitleners van het geld is dat zij als gevolg van deze lening een extra heffingskorting ontvangen van 1,5% van het uitgeleende bedrag. Het kabinet heeft in haar ´strategisch akkoord voor kabinet CDA, LPF en VVD´ aangegeven de heffingskorting voor beleggers in Agaathleningen te schrappen. Dit betekent dat beleggers zich massaal zullen terugtrekken uit deze beleggingsvorm. ABN/AMRO heeft inmiddels al bekend gemaakt zich terug te trekken uit deze voordelige financieringsvorm. Hierdoor verdwijnt de aantrekkelijke lening voor de startende ondernemer en rest slechts de gewone commerciële lening. MKB-Nederland heeft het renteverlies dat hiermee gepaard gaat becijferd op ruim 150 miljoen euro per jaar.

In een brief aan de bewindslieden van EZ, LNV en Financiën dringt MKB-Nederland er op aan de regeling zoals die thans geldt in stand te laten. Financiering van startende ondernemingen is één van de grootste knelpunten voor continuiteit en groei. Bovendien functioneert de huidige tante Agaathregeling (durfkapitaalregeling) goed. MKB-Nederland vindt dat het kabinet het starten van nieuwe bedrijven en financiering van nieuwe ondernemingen niet moet bemoeilijken door goed functionerende regelingen af te schaffen. In plaats van de voorgestelde lastenverzwaring, zou het Kabinet er beter aan doen ook voor deze categorie de lasten te verlichten.

Informatie: mr. J.G.S. Warmerdam