Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 31

Collegevergadering van dinsdag 13 augustus 2002

Wekelijkse minimarkt voor Boekelo

Burgemeester en Wethouders van Enschede hebben zich akkoord verklaard met de inrichting van een wekelijkse minimarkt in Boekelo. Het betreft vijf standplaatsen in de Meester H. Schierbeekstraat, waar op vrijdagochtend tussen half negen en half één allerlei waren kunnen worden aangeboden. De focus ligt daarbij op de verkoop van onder meer aardappelen, groente en fruit, vis, noten, kaas, fournituren, stoffen, kleding en gevogelte.
Het verzoek om een minimarkt komt van de Boekelose Ondernemers Vereniging in samenspraak met de Boekelose Dorpsraad. Zij zien een dergelijke minimarkt als een verrijking voor het dorp.
---

FBNE-giften nu ook naar scholen in Enschede-zuid

B en W zijn akkoord met het voorstel om de ruim 95.000 euro aan giften die sinds april vorig jaar door het Fonds Bijzondere Noden Enschede is ontvangen, hoofdzakelijk in te zetten voor het opwaarderen van schoolpleinen. Dit sluit aan bij zowel de wensen van de schenkers als bij diverse recente onderzoeken. Ook twee jaar na de ramp blijkt spelen voor kinderen namelijk de meest succesvolle manier om traumatische ervaringen te verwerken. Goede speelvoorzieningen zijn daarbij onontbeerlijk. Voor in totaal dertien schoolpleinen wordt 5.500 euro per school gereserveerd. Het gaat in alle gevallen om scholen waar kinderen op zitten die op de een of andere manier door de vuurwerkramp zijn getroffen.
Het is inmiddels de derde keer dat geld uit het FBNE een bestemming krijgt. Opvallend is deze keer dat ook twee scholen in stadsdeel Zuid geld ontvangen.
In Zuid zijn relatief veel getroffenen van de vuurwerkramp geherhuisvest, met name in de A-landen. Het vergroten van de speelmogelijkheden in de directe omgeving van de A-landen neemt een prominente plaats in op de jongste verdeling van FBNE-gelden. Behalve de 11.000 euro voor de schoolpleinen van Het Stroink en De Windroos, trekt het college ook 16.00 euro uit voor het opwaarderen van andere speelplekken in de buurt van de A-landen.

---

Andere inspraakprocedure voor ruimtelijke plannen.

De inspraakprocedure voor ruimtelijke plannen moet worden aangepast aan de nieuwe tijdgeest van dualisme, waarin naar een duidelijkere scheiding tussen de bevoegdheden van het college en de gemeenteraad wordt gestreefd.
Voorontwerpen van ruimtelijke plannen zoals structuurplannen en bestemmings-plannen, gaan momenteel pas de inspraak in nadat de raadscommissie fysiek dat heeft goedgekeurd. Belanghebbenden die een zogeheten zienswijze op deze plannen indienen bij de gemeente, kunnen dan bij een volgende vergadering van de raadscommissie fysiek hun zienswijze toelichten. Deze procedure kent een aantal praktische nadelen. Zowel indieners van zienswijzen als ambtelijke adviseurs zijn nu afhankelijk van het vergaderschema van de raadscommissie fysiek. Anderzijds neemt het horen van indieners tijdens de maandelijkse raadscommissie erg veel agendatijd in beslag.
Daarnaast is het in het nieuwe dualistische stelsel de vraag hoe het horen van indieners van zienswijzen op ruimtelijke plannen moet worden gezien: als de afsluiting van het beleidsvoorbereidende traject (waarbij het college een besluit neemt op het planontwerp) of als het begin van het beleidsvaststellende traject (waarbij de gemeenteraad een besluit neemt over de plankaders).
Het college van B en W meent dat belangrijke tijdswinst voor alle partijen mogelijk is als voortaan het college in zijn wekelijkse vergadering zèlf kan besluiten om ruimtelijke plannen vrij te geven voor de inspraak. Vervolgens kunnen de indieners gehoord worden door de wethouder ruimtelijke ordening èn de stadsdeelwethouder of de projectwethouder. Een alternatief is dat indieners in aparte hoorzittingen door een afvaardiging van de raadscommissie fysiek worden gehoord en niet meer in de reguliere commissievergaderingen. Het college geeft echter de voorkeur aan de eerstgenoemde optie en zal deze voorkeur dan ook voorleggen aan de raadscommissie fysiek.
---

Passieve ondersteuning voor autovrije zondag.

De gemeente zal niet het voortouw nemen om activiteiten te ontplooien in het kader van de landelijke autovrije op zondag 22 september. Het initiatief voor deze acties ligt wat het college betreft op stadsdeelniveau, bijvoorbeeld bij de wijkraden en/of de wijkbewoners. Wel kunnen initiatiefnemers rekenen op medewerking van de gemeente; de benodigde vergunningen worden kostenloos verstrekt. Vorig jaar nam de wijkraad Oost Boswinkel het initiatief om aan te sluiten bij de landelijke actiedag. Voor dit jaar zijn echter tot nu toe geen lokale initiatieven bekend.

---

Versnelde sociale veiligheid door werkbudget openbare verlichting.

Door akkoord te gaan met het `werkbudget openbare verlichting en sociale veiligheid', heeft het college van B en W het mogelijk gemaakt dat ook dit jaar klachten over gebrek aan sociale veiligheid sneller worden opgelost. Jaarlijks ontvangt de gemeente ongeveer vijftig verzoeken om openbare verlichting te (ver)plaatsen of te verbeteren. Het werkbudget voor 2002 bedraagt 41.000 euro.

---

Stijlvolle aanpassingen voor pleinobject.

Geen kwetsbare polyester bekleding, maar een stevige, stijlvolle koperen luifel. Dat is één van de aanpassingen die ontwerpbureau West 8 heeft aangebracht op het voorlopig ontwerp van het pleinobject voor het Van Heekplein. Ook is een beveiliging tegen aanrijdingen bedacht. De aanpassingen die in het definitieve ontwerp zijn verwerkt, zijn een antwoord op de reacties die bevolking en gemeenteraad eerder dit jaar op het voorlopig ontwerp gaven. De koperen luifel komt tegemoet aan de roep om een makkelijk te beheren en onderhouden pleinobject. Ook voorziet het definitief ontwerp in verlichting van de luifel en ringen om bij gelegenheid bijvoorbeeld banieren op te hangen. Daarnaast wordt het pleinobject geen 22 maar 18 meter hoog, zodat de totale kosten binnen het beschikbare budget blijven.
Onderzoeksbureau Peutz, dat eerder windtunnelonderzoek voor het Van Heekplein uitvoerde, verwacht dat het pleinobject geen negatieve invloed heeft op het omgevingsklimaat op het plein en ook geen geluid zal produceren. Burgemeester en wethouders zullen de gemeenteraad vragen 353.950 euro beschikbaar te stellen om het pleinobject te realiseren. Het streven is om het pleinobject volgend jaar maart op te leveren, tegelijk met de opening van de Van Heekgarage-oost. Het college verwacht later dit jaar geïnformeerd te worden over het kunstobject, dat vermoedelijk geplaatst wordt in de driehoek Zuidmolen, Casino en Van Loenshof. De bevolking zal in de uiteindelijke ontwerpkeuze van het kunstobject participeren.
---

Aanpak acute knelpunten jongerenwerk

Op 16 oktober 2001 besloot de Raad bij motie voor 2002 eenmalig ruim twee ton te reserveren voor jongerenwerk. Met dat geld is inmiddels een allochtone meidenwerkster in stadsdeel Zuid aangesteld en een zogenaamde `jonge moedersgroep' gefinancierd.
Het college wil nu een belangrijk deel van het resterende bedrag aanwenden voor de aanpak van acute knelpunten in het Enschedese jongerenwerk. Het gaat om 124.750 voor jongerenwerk in de stadsdelen Oost, West, Zuid en Centrum, waarvan 103.350 naar de Stichting Specifiek Jongerenwerk `de Rots' gaat. De afgelopen jaren kon er door geldgebrek vanuit het welzijnswerk niet meer adequaat worden ingesprongen op de aanpak van overlast van jongeren in die stadsdelen. Het college hoopt die nood nu te lenigen. Binnenkort zullen de Rots, het wijkwelzijn, en de stadsdeelmanagers, gezamenlijk een inhoudelijk verdelingsvoorstel aan de Raad voorleggen.