GroenLinks


-

Wachttijden voor huurwoning onacceptabel

13 augustus 2002

Ineke van Gent pleit voor rigoreuze omslag in het volkshuisvestingsbeleid

De regering moet het roer omgooien: het woonbeleid zal zich, veel meer dan tot nu toe, moeten richten op een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding van de voorraad huurwoningen. Door de eenzijdige aandacht van voormalig staatssecretaris Remkes voor de koopwoning, zijn huurders het kind van de rekening geworden. Het sloop- en verkoopbeleid moet daarom op de schop, en op nieuwbouwlocaties zullen naar verhouding meer huurwoningen moeten verrijzen dan de nu geplande twintig procent. Dat stelt Ineke van Gent in schriftelijke vragen aan minister Kamp, naar aanleiding van de cijfers van Aedes.

Voormalig staatssecretaris Remkes van volkshuisvesting was pleitbezorger van een ongekende uitverkoop van de huursector: 700.000 woningen verkopen, 300.000 slopen. De effecten van dit beleid beginnen nu zichtbaar te worden: niet iedereen kan zich een koopwoning veroorloven. Daar komt bij dat steeds meer mensen, bijvoorbeeld senioren, bewust kiezen voor een huurwoning. De vorige regering was niet op deze ontwikkelingen voorbereid, en daarom dient minister Kamp een totaal andere weg in te slaan: het woonbeleid zal zich op álle Nederlanders moeten richten, kopers én huurders, arm én rijk, jong én oud. Alleen door een uitgekiend nieuwbouwbeleid kan de druk op de woningmarkt afnemen.

Den Haag, 13 augustus 2002

De volgende vragen zijn door Ineke van Gent voorgelegd aan minister Kamp:

1. Hebt u kennis genomen van de berichtgeving over de huurmarkt die `muurvast' zit, naar aanleiding van berichtgeving van Aedes? Wat is uw mening over de gegevens zoals die door Aedes naar buiten zijn gebracht?

2. Verontrusten de cijfers u? Vindt u een wachttijd van gemiddeld twee-en-een-half jaar, met pieken die oplopen tot acht jaar, acceptabel?

3. Wat zijn naar uw mening de oorzaken van deze stagnatie op de markt voor huurwoningen?

4. Welke streefcijfers hanteert u op dit moment met betrekking tot (1) sloop en (2) verkoop van huurwoningen?

5. Bent u met GroenLinks van mening dat, op basis van de cijfers van Aedes, geconcludeerd kan worden dat het beleid zoals voorgesteld in de Nota Wonen, namelijk de verkoop van 700.000 huurwoningen, niet uitgevoerd dient te worden? Zo nee, waarom niet?
6. Wat is uw mening over de, volgens Aedes, stijgende vraag naar huurwoningen? Waarom is deze stijging van de vraag niet door uw ambtsvoorganger erkend? Bent u bereid om het nu gehanteerde Woningbehoefte-onderzoek (WBO), met daarin de woonwensen zoals die golden in 1999, opnieuw uit te laten voeren? Zo nee, waarom niet?
7. In hoeverre is naar uw mening de huidige economische situatie van invloed op de vraagzijde op de woningmarkt?

8. Kunt in cijfermatig aangeven hoe de kansen van starters zijn op de woningmarkt? Kunt u deze slaagkans en wachttijden uitsplitsen per regio en onderverdelen naar prijsklassen en zelfstandig/onzelfstandig?
9. Kunt u aangeven in hoeverre de huidige nieuwbouw voldoet aan specifieke eisen van woningzoekenden, zoals de bouw van woonzorgcomplexen? Is hier een beleidsintensivering nodig? Zo nee, waarom niet?

10. Hoe is op dit moment de afzetmarkt voor koopwoningen op onder meer de Vinex-locaties? Worden alle woningen die nu `in de pijplijn' zitten, daadwerkelijk gekocht?

11. Kunt u aangeven hoe op dit moment de nieuwbouwproductie verloopt? Klopt het dat de verhouding tussen koop en huur hier ongeveer 80/20 is? Ziet u aanleiding om te streven naar een aanpassing van deze verhouding ten gunste van woningen in de betaalbare en middeldure huursector? Zo nee, waarom niet?


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl