Helft horeca-ondernemers heeft met invoering van de euro prijzen verhoogd
Horeca-ondernemers geven toe met de invoering van de euro de prijzen van consumpties te hebben verhoogd. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO recent heeft uitgevoerd onder 995 horeca-ondernemers.
Bijna de helft van de horeca-ondernemers in Nederland (46%) geeft aan zelf de prijzen te hebben verhoogd. Het grootste deel van deze groep heeft de guldenbedragen na het omrekenen afgerond naar boven.
Eén op de tien horeca-ondernemers (10%) heeft de prijzen los van eventuele afrondingen met een bepaald percentage verhoogd. De gemiddelde prijsstijging in deze groep bedraagt maar liefst 5,5%. In de cafés in deze groep zijn de prijzen gemiddeld met 7,4% gestegen. Dit betekent dat men voor een biertje dat vroeger f2,50 kostte, nu omgerekend f2,68 moet betalen.
1 | Kunt u aangeven hoe u op 1 januari 2002 uw prijzen heeft aangepast aan
de euro?
Verhoogd Verlaagd Gelijk gebleven Weet nietGasten zijn sinds de invoering van de euro met name in de hotels en cafés duurder uit. In 52% van deze ondernemingen zijn de prijzen hoger dan voor 1 januari 2002. De prijzen zijn met name in de kleinere horeca-ondernemingen verhoogd. Van de bedrijven met minder dan vijf medewerkers, heeft 48% de prijzen verhoogd. In de grotere horeca-gelegenheden (meer dan tien werknemers) is dat in 37% van de gevallen gebeurd.
% % % % Hotel / pension 52 4 40 5 Café / bar 52 7 38 3 Kantine 50 7 44 0 Restaurant 44 7 46 3 Cafetaria 41 9 47 3 Totaal 46 7 44 3
De horeca-bezoeker is met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, alsmede
in het oosten van het land duurder uit.
Hoewel ongeveer de helft van de horeca-ondernemers aangeeft zelf de prijzen
te hebben verhoogd, zijn drie op de vijf horeca-ondernemers (60%) van mening
dat collega-horecabedrijven met de invoering van de euro de prijzen van
consumpties hebben verhoogd. Ongeveer drie op de tien (31%) geven aan dat de
prijzen door collega-ondernemers sinds 1 januari 2002 niet zijn verhoogd.
Methode: telefonisch. Voor dit onderzoek zijn 995 horeca-ondernemers ondervraagd. Het veldwerk heeft plaatsgevonden in juli en augustus 2002. Onderzoeksnummer: A9620. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Bart Wichers (020) 522 54 82 of b.wichers@nipo.nl