Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-194
Den Haag, 13 augustus 2002

Antwoorden op kamervragen over fouten bij de verwerking van belastingaangiften


1
Heeft de fiscus fouten gemaakt bij de verwerking van belastingaangiften door de hypotheekrente bij het inkomen op te tellen in plaats van deze af te trekken en is de vermogensvrijstelling voor ouderen in veel gevallen vergeten?1 Zo ja, wat is de oorzaak van deze fouten? Hadden ze voorkomen kunnen worden en om hoeveel belastingaangiftes gaat het?


2
Wat zijn de gevolgen voor de belastingplichtigen die de fout van de Belastingdienst niet onderkennen, bijvoorbeeld omdat zij geen belastingadviseur hebben, en de opgelegde aanslag zonder bezwaar betalen? Kunt u garanderen dat de fiscus alle betrokken belastingplichtigen actief zal benaderen om daarmee te voorkomen dat er mensen zullen zijn die ten onrechte teveel belasting betalen?


3
Kunt u - met het oog op eerder ten onrechte opgelegde naheffingsaanslagen - aangeven hoe deze fouten in de toekomst voorkomen kunnen worden?


1 Telegraaf, 20 juni jl.


Antwoorden


1, 2 Nee, de Belastingdienst heeft geen fouten gemaakt bij de verwerking van belastingaangiften door de hypotheekrente op te tellen in plaats van af te trekken.
Optelling van hypotheekrente vindt plaats, indien belastingplichtige bij de toedeling van het negatieve saldo eigen woning aan zich zelf verzuimt een liggend streepje (minteken) te plaatsen.
Bij de vraag in het aangiftebiljet staat vermeld om bij een negatief bedrag een streepje te plaatsen. Dit liggend streepje is niet voorgedrukt, omdat dit saldo ook positief kan zijn. Dit is het geval als de inkomsten eigen woning hoger zijn dan de aftrekposten zoals hypotheekrente.
Belastingplichtigen die vergeten zijn het minteken te plaatsen kunnen in de bezwaarfase dit alsnog herstellen.
Bij elektronische aangiften berekent het programma of het bedrag negatief of positief moet zijn. Hier kan bedoelde situatie zich dus niet voordoen.
Als gevolg van een fout in de programmering heeft de Belastingdienst ten onrechte geen rekening gehouden met de ouderentoeslag box 3, wanneer daar in de papieren aangiften om is gevraagd. Het gaat om circa 45.000 belastingplichtigen. Deze belastingplichtigen hebben een te hoge voorlopige aanslag of een te lage teruggave ontvangen. De fout is niet opgetreden bij de elektronische aangiften. Bij het opleggen van de definitieve aanslagen bij de papieren aangiften zal deze toeslag wel in aanmerking worden genomen. Ook degenen die volgens de criteria recht hebben op deze ouderentoeslag maar daar niet om verzocht hebben, krijgen deze toeslag bij de definitieve aanslag toegekend.

3 Het ontwikkelen van een aangiftebiljet is altijd een afweging tussen vele belangen. Gebruiksgemak, toegankelijkheid, en bijvoorbeeld leesbaarheid enerzijds en juistheid, volledigheid en verwerkbaarheid anderzijds. Een aantal van die keuzes is het achterliggende jaar gemaakt met behulp van publiekstesten. Het zwaartepunt lag daarbij op de invoering van het nieuwe belastingstelsel en de 'vertaling' van de fiscale begrippen. De geconstateerde fouten en onduidelijkheden zullen met de overig op - en aanmerkingen bij de ontwikkeling van het aangiftebiljet voor het jaar 2002 worden meegenomen en waar nodig ook worden verwerkt in de nieuwe biljetten.