GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 augustus 2002 17:04
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bestrijding criminaliteit berust op drijfzand

(12 augustus 2002)

Femke Halsema roept minister Donner ter verantwoording

Het criminaliteitsbeleid moet grondig op de schop. Daarvoor pleit Femke Halsema in schriftelijke vragen aan de minister Donner. Justitie heeft het beleid in de afgelopen jaren op verkeerde cijfers gebaseerd, waardoor honderden miljoenen euro's wellicht verkeerd zijn besteed. De 'Landelijke Criminaliteitskaart 1999', waarover Trouw vanochtend berichtte, is schokkend. GroenLinks pleit op basis van deze gegevens voor een stevige herziening van het beleid: De aandacht moet zich niet meer exclusief richten op het zwaarder straffen van de zogenaamde 'veelplegers'. Veel meer actie van het kabinet is nodig in de richting van 'first offenders'; personen die voor de eerste keer delicten plegen en gepakt worden. Met een reeks aan preventieve maatregelen kan worden voorkómen dat zij een criminele carrière opbouwen.

Als gevolg van een nieuwe onderzoeksmethodiek blijkt het criminaliteitspercentage onder veelplegers beduidend lager te liggen dan tot nu toe is voorgespiegeld. Tot nu toe werd er in het criminaliteitsbeleid van uitgegaan dat veelplegers, personen die meerdere malen achter elkaar aangehouden worden voor begane strafbare feiten, verantwoordelijk zijn voor 62 procent van de in Nederland begane delicten. Pas nu blijkt dat het criminaliteitspercentage eigenlijk 20 procent bedraagt. De oorzaak van het grote verschil tussen de 'oude' en 'nieuwe' percentages is gelegen in de manier van tellen. Onder de oude onderzoeksmethodiek werd de volledige criminele carrière (soms al startend in 1946) van veelplegers meegerekend. Bij de samenstelling van de Landelijke Criminaliteitskaart 1999 is alleen gekeken naar de in dat jaar gepleegde delicten.

Femke Halsema heeft de volgende vragen voorgelegd aan de minister van Justitie:
1. Kent u het krantenbericht waarin wordt gesteld dat niet de veelplegers van delicten maar zogenoemde first offenders verantwoordelijk zijn voor de totale omvang van de criminaliteit in Nederland?
2. Waarom houdt de politie de gegevens inzake veelplegers uit de Landelijke Criminaliteitskaart 1999 al maanden geheim? Bevestigt het geheimhouden van deze cijfers niet de gedachte dat de in de afgelopen jaren gepresenteerde criminaliteitscijfers en het daarop gebaseerde criminaliteitsbeleid zich ten onrechte te veel heeft gericht op veelplegers, terwijl in werkelijkheid het criminaliteitsbeleid zich op first offenders had moeten richten? Zo ja, bent u bereid het beleid bij te stellen?
3. Hoe verhouden de cijfers van de Landelijke Criminaliteitskaart 1999 zich tot de aangekondigde gerichte aanpak van 'veelcriminaliteit', zoals is aangekondigd in het strategisch beleidsdocument? Is het strategisch beleidsdocument gebaseerd op de oude of de nieuwe interpretatie van de Nederlandse criminaliteitscijfers? Is ook niet hier het voorgenomen criminaliteitsbeleid gebaseerd op de onjuiste voorstelling van zaken dat veelplegers het overgrote deel van het aantal begane delicten voor hun rekening houden? Zo ja, wordt het in het strategisch beleidsdocument gepresenteerde criminaliteitsbeleid bijgesteld?
4. Bent u met mij van mening dat de criminaliteitscijfers van de Landelijke Criminaliteitskaart 1999 nopen tot andere, op preventie gerichte beleidsprioriteiten nu first offenders verantwoordelijk zijn voor het overgrote deel van de in Nederland begane delicten?
5. Bent u bereid de in de voorgaande jaren gepubliceerde criminaliteitscijfers inzake veelplegers volgens de nieuwe methodologie te laten narekenen en openbaar te maken nu twijfel is gerezen over de deugdelijkheid van deze cijfers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid deze gegevens vóór de behandeling van de Justitiebegroting voor 2003 aan de Kamer voor te leggen?
Den Haag, 12 augustus 2002