Voedingscentrum
Kan voeding een ijzertekort aanvullen?
12 augustus
Ja, dat kan in elk geval als het ijzertekort alleen een gevolg is van
een onevenwichtige voeding. Het is dan belangrijk voldoende ijzerrijke
voedingsmiddelen te eten zoals (rood) vlees, volkorenbrood en groente.
Het ijzer uit de voeding wordt nog beter opgenomen als bij maaltijd
ook eten of drinken met vitamine C genomen wordt.
Als het lichaam meer behoefte heeft aan ijzer, bijvoorbeeld tijdens de
groei en de menstruatie, zal het meer opnemen uit de voeding. Daarbij
bepaalt ook het soort ijzer hoeveel het lichaam opneemt. Het lichaam
neemt ijzer uit dierlijke producten (vlees, vis, gevogelte) beter op
dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen (granen, groente, fruit).
Vitamine C heeft ook invloed op de opname van ijzer uit plantaardige
producten. Door het nemen van fruit, rauwkost of een glas
sinaasappelsap bij de broodmaaltijd wordt het ijzer uit brood beter
opgenomen door het lichaam. Vruchtensap bij of fruit na de warme
maaltijd is daarom ook goed.
Bij een tekort naar de huisarts
IJzertekort kan ontstaan als het lichaam via de voeding langdurig veel
te weinig binnenkrijgt waardoor de ijzervoorraad uitgeput raakt. Bij
een evenwichtige voeding kan ijzertekort ook ontstaan door
bijvoorbeeld een chronische ontsteking of infectie. Alleen de huisarts
kan een ijzertekort door uitgebreid bloedonderzoek vaststellen. Als
een ijzertekort wordt aangetoond, is het belangrijk samen met de arts
eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van het tekort. Naast het zorgen
voor voeding met voldoende ijzer, kan de arts indien nodig aanvullend
een ijzerpreparaat voorschrijven.