Programmabureau Advies Overheid.nl

12-08-2002

Toegankelijkheid en drempels

Bijna anderhalf jaar geleden werd 'Drempels Weg' geïntroduceerd. Het is een initiatief van het ministerie van VWS om internet bereikbaar en toegankelijk te maken voor iedereen. Sindsdien is toegankelijkheid van websites, ook die van de overheid, een issue.
Ook een paar recente ontwikkelingen dragen daaraan bij. In Duitsland is sinds eind juli een wet van kracht die toegankeljkheid van overheissites afdwingt en het Europees Parlement heeft in juni een resolutie aangenomen waarin staat dat voor de aanvang van 2003, het Europees jaar van de Gehandicapten, alle overheidswebsites van de lidstaten moeten voldoen aan prioriteitsniveau 2 van de W3C toegankelijkheidsrichtlijnen.

Maar hoeveel Nederlandse overheidswebsites voldoen inmiddels überhaupt aan de minimumnormen voor toegankelijkheid? Die eenvoudige vraag blijkt helaas niet zo gemakkelijk te beantwoorden, want daarvoor moet een site op enige tientallen punten worden onderzocht. En een eenvoudig hulpmiddel, waarmee snel en betrouwbaar kan worden vastgesteld of een site toegankelijk is, bestaat jammer genoeg niet.

De vraag of een site wel voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen is dus moeilijk te beantwoorden en vraagt om diepgaande meting en zorgvuldige interpretatie van de resultaten. Het is wat dat betreft een stuk eenvoudiger om vast te stellen dat een site niet voldoet. Zo zou dus betrekkelijk eenvoudig kunnen worden vastgesteld welk percentage van de sites op www.overheid.nl al struikelt over een klein toegankelijkheidsdrempeltje. Een interessant gegeven, dat meteen maar in de praktijk is gebracht.

Als drempel is in dit geval gekozen voor het meten van één enkele pagina - de homepages van 823 sites die te vinden zijn op www.overheid.nl - op twee eenvoudig te realiseren punten uit de toegankelijkheidsrichtlijnen van het World Wide Web Consortium. Om precies te zijn punt 1.1 en punt 12.1: het gebruik van een tekstequivalent (het 'ALT-attribuut') bij afbeeldingen en het gebruik van titels bij frames (het 'TITLE-attribuut').

Toegegeven, het is een wel heel beperkte meting: één pagina en slechts twee punten. Een die nog helemaal niets zegt over de toegankelijkheid van de websites die door deze eerste ronde komen. En een die ook homepages afkeurt als slechts één afbeelding geen tekstequivalent heeft. Maar het zegt wèl wat over de sites die deze allereerste ronde niet ongeschonden halen: die voldoen eenvoudigweg niet aan de W3C minimumnorm voor toegankelijkheid.

Voor wat betreft het niet voldoen aan die norm levert een meting met het toegankelijkheidsgereedschap 'Bobby' een duidelijk beeld op: 74,5 procent van de onderzochte 823 homepages blijkt al over de eerste de beste lage drempel te struikelen.
Links:

* Drempels weg

* Checklist W3C toegankelijkheidsrichtlijnen
* Resolutie van het Europees Parlement

* Duitsland - Barrierefreie Informationstechnik-Verordnung (BITV)
* Bobby

Colofon
Wanneer u vragen heeft over het op een toegankelijke manier aanbieden van overheidsinformatie en dienstverlening aan burgers via een website, neem dan contact op met de Advies Overheid.nl. Wij zijn te bereiken via de website www.advies.overheid.nl, e-mail advies@overheid.nl en telefoon 070-8887850.

www.ictu.nl