Gemeente Goes

Persbericht

Onderzoek naar vrijwilligerswerk in Goes

Rapportage van de nulmeting

Onlangs heeft Scoop, het Zeeuws instituut voor zorg, welzijn en cultuur, in het kader van het Pilot Project vrijwilligerswerk onderzoek uitgevoerd naar het vrijwilligerswerk in Goes.

Doel van het onderzoek was een goede inventarisatie maken van de huidige situatie van de vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Voor het verzamelen van de gegevens zijn 5000 Goesenaren en 160 organisaties uitgenodigd aan het onderzoek mee te werken. Dat leverde 876 reacties van inwoners en 73 reacties van organisaties op. De organisaties die meededen aan de enquête beschikken samen over ongeveer 2500 onbetaalde krachten. In Goes zijn naar schatting 10.000 vrijwilligers actief.

Het onderzoek heeft een goed beeld opgeleverd van de kenmerken van de Goese vrijwilliger, de organisaties die met vrijwilligers werken, de samenwerking tussen de gemeente en de provincie en de ervaringen met vrijwilligers in het kader van sociale activering.

De belangrijkste conclusies n.a.v. het onderzoek zijn de volgende;

Er is een groot tekort aan met name jonge vrijwilligers en het blijkt dat het werven van vrijwilligers voor bestuurlijke taken lastig is. Dit houdt in dat veel werk terechtkomt op te weinig schouders en dat de continuïteit binnen organisaties en verenigingen een structureel probleem vormt.

Beschikbaarheid van financiële middelen en de scholing van vrijwilligers vormen ook duidelijke knelpunten. Veel vrijwilligers stoppen naast veel tijd ook eigen geld in het uitvoeren van de taken. Ook zijn de vrijwilligers van mening dat er steeds zwaardere eisen/ verantwoordelijkheden gesteld worden en er een gebrek is aan (specifieke) kennis.

Deze conclusies hebben geleid tot een aantal aanbevelingen richting het nieuwe Steunpunt Vrijwilligerswerk Goes. Scoop adviseert onder meer een goede databank op te zetten waar alle partijen terechtkunnen. De nadruk moet liggen op het aantrekken van jonge vrijwilligers. Het steunpunt kan verder organisaties informatie en hulp geven bij het verwerven van extra inkomsten. Voor de gemeente geldt dat zij de relatie met de vrijwilligers moet proberen te verbeteren door een heldere werkwijze en een beter imago.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Goes is onlangs van start gegaan en brengt vraag en aanbod bij elkaar via een vacaturebank voor vrijwilligers. Het steunpunt is hét aanspreekpunt voor alle vragen over vrijwilligerswerk en de rechten en plichten van vrijwilligers.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Goes (tot 11 augustus gesloten wegens vakantie) is gevestigd aan de Zaagmolenstraat 3. Telefoon (0113) 253171 of 253157.