Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Achtergond

Vliegtuigstrepen dempen het weer

(Promotie Ernst Meijer over effect vliegverkeer op klimaat) Het driedaagse vliegverbod boven de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september heeft nieuwe bewijzen opgeleverd voor de effecten van vliegverkeer op het klimaat. Vliegtuigstrepen dempen het temperatuurverloop over een etmaal met zeker 1 graad. Overdag blijft het aan de grond koeler, terwijl het 's nachts minder afkoelt. Dit bleek uit onderzoek van David Travis en onderzoekers van de universiteit van Winconsin gepubliceerd in het tijdschrijft Nature (8 augustus 2002).

De onderzoekers vergeleken de temperatuurgegevens van zo'n 4000 weerstations in de Verenigde Staten voor de dagen van 11 tot 14 september 2001 met gegevens van dagen met vergelijkbare weersomstandigheden uit de periode 1997-2000. Daaruit bleek dat het verschil in temperatuurmaximum overdag en -minumum 's nachts 1 graad meer is, als er geen vliegverkeer aanwezig is. Vliegtuigstrepen houden voor een deel in de inkomende zonnestraling tegen, waardoor het aan de grond overdag afkoelt. 's Nachts, maar ook hoger in de atmosfeer overdag geven vliegtuigstrepen juist een opwarmend effect doordat ze nog efficiënter de uitgaande infrarode straling tegenhouden.

Eén graad temperatuurverschil is zeker niet verwaarloosbaar. Sommige ecosystemen kunnen zeer gevoelig zijn voor zulke temperatuursveranderingen. Het verschil is ook groot genoeg om een negatief effect op de landbouw te hebben. Druiven bijvoorbeeld hebben koele nachten nodig om goed te groeien. Vliegtuigstrepen ontstaan door de uitstoot van waterdamp door vliegtuigen. De waterdamp condenseert onmiddellijk in de koude lucht en vormt de bekende dun gestreepte wolken. Onder de juiste omstandigheden, als de lucht relatief vochtig is, dan kunnen vliegtuigstrepen vele uren blijven bestaan en uitwaaieren tot sluierbewolking.

Al langer was bekend dat vliegtuigstrepen de temperatuur aan de grond zouden beïnvloeden, maar goede schattingen ontbraken, omdat veel van de eigenschappen van vliegtuigstrepen niet goed bekend zijn. Het vliegverbod was dus een buitenkans voor Amerikaanse onderzoekers om de effecten van vliegtuigstrepen in kaart te brengen.

Hoewel de effecten op de temperatuur aan de grond lokaal behoorlijk sterk zijn, hebben vliegtuigstrepen waarschijnlijk weinig effect op het mondiale klimaat. De uitstoot van CO2 en stikstofoxiden vormen een sterkere bijdrage aan het opwarmend effect van vliegverkeer. Stikstofoxiden zorgen voor de vorming van ozon, dat op vliegtuighoogte, net als CO2 een sterk broeikas gas is. De invloed van de uitstoot van stikstofoxiden door vliegtuigen is al eerder aangetoond door KNMI-er Ernst Meijer.

Met dank aan Ernst Meijer, klimaatonderzoeker KNMI
* Atmospheric effects of aircraft emissions (KNMI-site met diverse links)

* IPCC over luchtvaart en klimaat: resultaten internationaal symposium (Amsterdam 1999)

* Aviation and the global Atmosphere: IPCC Summary for Policymakers
* Measuring and modelling the effects of aviation on the atmosphere (Review KNMI)

* Ozon en ultraviolette straling: 1997 (onderzoeksrapport)
* Vliegtuigstrepen nader verklaard

Luchtvaart in het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 9 augustus 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI