NVM

Prijsdrijving melkquotum ongewenste situatie

Aan : de sociaal- en economische redacties en vakpers

Van : NVM Agrarisch Onroerend Goed

Datum : Nieuwegein, vrijdag 9 augustus 2002


---
NVM Agrarisch Onroerend Goed: prijsopdrijving melkquotum ongewenste situatie

Afschaffen leasequotum overwegen, speculatie aanpakken

De prijs van het melkquotum is ongekend hoog over het eerste halfjaar van 2002. Deze hoge prijs komt tot stand door het krappe aanbod van en een grote vraag naar melkquotum. Door het afschaffen van leasequotum zal de prijs hiervan structureel dalen, is een veel gehoord standpunt. Sanne Wind, voorzitter van NVM Agrarisch Onroerend Goed, denkt hier anders over: Het afschaffen van leasequotum zal een prijsdaling teweeg brengen, maar deze is dan slechts van tijdelijke aard. Voor een structurele verlaging van de quotumprijs moet men zoeken naar andere mogelijkheden zoals het voorkomen van speculatie op de markt.

Prijsvorming komt tot stand door de verhouding tussen vraag en aanbod op een bepaald moment.
Wanneer het aanbod van melkquotum toeneemt, daalt de prijs van melkquotum. Door het afschaffen van het leasequotum komt er inderdaad meer koopmelk op de markt en daalt de prijs voor melkquotum. Dit zal echter van tijdelijke aard zijn. Over te dragen melk dient gedurende één jaar voorafgaande aan de overdracht aan koper voor de melkproductie op het verkopende bedrijf in gebruik te zijn geweest. Aangezien dit voor veel bedrijven niet haalbaar is (vele stoppers, door bijvoorbeeld de MKZ, verleasen nog hun melk wanneer de bedrijfsvoering reeds is stopgezet), neemt het aanbod voornamelijk toe in het eerste jaar nà de afschaffing van leasequotum. Na verloop van tijd treedt het oorspronkelijke mechanisme van vraag en aanbod weer in met alle gevolgen van dien.

Het systeem van leasequotum moet niet direct worden afgeschaft. NVM Agrarisch Onroerend Goed zoekt naar een oplossing om de quotumprijs te laten dalen. Men moet een kritische blik op de regeling werpen om op die manier de negatieve gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Sanne Wind: We moeten ons realiseren dat het leasequotum nog steeds een goede regeling is. De onder- en overschrijders profiteren er nog steeds van en het biedt flexibiliteit in het ondernemerschap zonder structurele investeringen te hoeven doen. Bovendien is het een goed instrument om bij een bedrijfsverplaatsing tijdelijk op twee locaties operationeel te kunnen zijn en een optimale overgang/continuïteit van het bedrijf te garanderen. Het afschaffen weegt dus niet op tegen de voordelen die het systeem kent.

NVM Agrarisch Onroerend Goed zoekt liever een oplossing in het voorkomen van speculatie op de markt voor melkquotum. Nu komt het voor dat melkquotum langer wordt vastgehouden, waardoor er een kunstmatige krapte van aanbod op de markt wordt gecreëerd. Als gevolg hiervan worden de prijzen voor melkquotum opgedreven. Dit kan men voorkomen door het aan- en verkopen van melkquotum op één Cos registratienummer binnen een tijdsduur van één jaar te verbieden.

Sanne Wind: Ons belang is een gezonde landbouwsector en die kan alleen verkregen worden door een lage prijs voor melkquotum. De NVM Agrarisch Onroerend Goed makelaar heeft geen baat bij prijsopdrijving. Hij is enkel bemiddelaar tussen partijen en probeert een zo goed mogelijke koop tot stand te brengen.