Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 9 augustus 2002

Hoofdaannemers spelen flexibel in op koperswensen

Door de toegenomen individualisering, emancipatie en vergrijzing zijn de woonvoorkeuren de afgelopen jaren sterk veranderd. Anno 2002 neemt de huidige woonconsument geen genoegen meer met een standaard opgeleverde woning zonder dat hier zijn individuele wensen in terugkomen. Aan onder andere de indeling, functionaliteit en esthetica van de woning stelt deze vaak hoge eisen. Een reden voor bouwkennis.nl om een onderzoek te houden onder hoofdaannemers B&W om een beeld te krijgen hoe zij deze ontwikkeling ervaren.

Ruimere keuze afbouwpakket
Een bewoner kan bij nieuwbouwwoningen vaak een eigen keuze maken voor bijvoorbeeld de badkamer, het toilet en de keuken. Dit pakket is de laatste jaren steeds breder geworden en volgens 43% van de ondervraagde aannemers is de vraag naar een ruimer afbouwpakket de laatste twee jaar toegenomen. 42% van de aannemers heeft geen verschil gemerkt. Bijna alle aannemers honoreren de vraag naar een ruimere keuze.

Casco woningen
Van de hoofdaannemers ervaart 27% een toegenomen vraag naar casco woningen, terwijl 49% geen toename ziet. De oplevering van casco woningen betekent voor de aannemer minder werk en minder omzet. Toch ziet 75% de vraag naar casco woningen niet als een bedreiging, terwijl 17% dit wel als zodanig ervaart.

Flexibele ruimte-indeling
De vraag naar flexibel ingedeelde woningen is volgens de hoofdaannemers de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen. In totaal vindt 34% dat er meer vraag is naar een flexibele indeling, maar 32% signaleert geen toegenomen vraag. Van de aannemers vindt 16% dit een bedreiging, terwijl een overgrote meerderheid (76%) hier geen problemen mee heeft.

Meer particuliere opdrachtgevers
Steeds meer aannemers krijgen te maken met kopers die een huis in eigen beheer laten bouwen. Bij 19% van de aannemers is het aantal particuliere opdrachtgevers de laatste twee jaar toegenomen. Bij 53% is het aantal opdrachten vanuit de particulieren gelijk gebleven en bij 7% is het afgenomen. (bronnen: bouwkennis.nl, mei-juli 2002)