Consumentenbond

Luchtvaartreiziger kampt nog steeds met veel vertragingen 9 augustus 2002

Consumentenbond wil informatie- en opvangplicht door luchtvaartsector

De Consumentenbond heeft vandaag de luchtvaartsector opgeroepen de rechten van luchtvaartreizigers te verbeteren. Tijdens vertragingen moeten passagiers snel en volledig worden geïnformeerd en bij langdurige vertragingen moet opvang gepaard gaan met enkele voorzieningen. Uit een enquête die de Consumentenbond hield onder luchtvaartpassagiers blijkt dit namelijk nog steeds onder de maat.

In de maand juli heeft de Consumentenbond op luchthaven Schiphol een enquête gehouden onder ruim 200 passagiers die te maken hebben gekregen met vertragingen tijdens hun reis. 30% van de geënquêteerden heeft vertraging opgelopen tussen een half uur en een uur; 30% tussen de 1 en 2 uur; 12% tussen de twee en vier uur en 28% meer dan vier uur. Passagiers die vertragingen oplopen moeten maar afwachten in hoeverre ze daarover worden geïnformeerd en of ze bij langdurige vertragingen een tegenprestatie krijgen, zoals een consumptie of een maaltijd. Uit de enquête blijkt dat 27% van de passagiers geen informatie heeft gekregen, vooral bij kortdurende vertraging; 25% kreeg alleen informatie over de duur van de vertraging en 16% alleen over de oorzaak; 32% kreeg zowel informatie over duur en oorzaak. Slechts 40% van de geënquêteerden was (zeer) tevreden over de gegeven informatie. De Consumentenbond vindt dat bij elke vertraging informatie moet worden gegeven over de duur en de oorzaak; niet weten waarom er vertraging is, of niet weten hoe lang het nog kan duren blijkt tot grote irritatie te leiden onder passagiers. De tegenprestatie is slechts in 30% van de vertragingen geleverd; deze passagiers kregen iets aangeboden, variërend van een consumptie tot een overnachting.

De uitkomst van de enquête onder passagiers die via Schiphol reisden bevestigt eerder onderzoek naar vertragingen. De Consumentenbond constateert nu al enige jaren een groot probleem met vertragingen in de luchtvaart. Het is irreëel om te streven naar het volledig oplossen van dit probleem op korte termijn. Hiertoe zal in internationaal, maar in ieder geval in Europees verband, naar oplossingen moeten worden gezocht, onder meer binnen de luchtverkeersleiding die samen met de luchthavens volgens gegevens van AEA 69% van de vertragingen veroorzaakt. Luchtvaartmaatschappijen veroorzaken 28% van de vertragingen.

In een discussieforum heeft de Consumentenbond vandaag Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen opgeroepen de vertragingen die door henzelf worden veroorzaakt snel aan te pakken. Hiertoe moeten verbeterplannen worden opgesteld die door consumentenorganisaties regulier getest kunnen worden Van de Europese overheid verwacht de Consumentenbond dat deze bij haar lidstaten maatregelen afdwingt om een betere benutting van het luchtruim en afstemming van luchtverkeersleiding af te dwingen. Tot slot wil de Consumentenbond dat de luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk met de reisbranche in vervoersvoorwaarden informatie- en opvangplicht gaan regelen tijdens vertragingen. Hierover moet duidelijk worden gecommuniceerd bij het boeken van een vlucht of een pakketreis.