Provincie Gelderland

Zwemwater

Zwemwater

Actuele informatie over het Gelderse zwemwater (laatst aangepast 09-08-02)

* Bij het eiland van Maurik te Buren zijn blauwalgen (cyanobacteriën) in het water aanwezig. Blauwalgen kunnen onder bepaalde omstandigheden giftige stoffen(toxines) uitscheiden. Deze toxines kunnen huidirritatie veroorzaken en na inslikken kunnen maag-darmstoornissenoptreden. Als er veel algen in het water aanwezig zijn kunnen zich zogenaamde drijflagen vormen. Deze hebben veelal een blauwgroene kleur. Klachten kunnen worden voorkomen door niet door de drijflagen te zwemmen kinderen hierin niet te laten spelen. Het is aan te bevelen na het zwemmen te douchen. Mochten er na het zwemmen toch klachten optreden, dan dient men in eerste instantie de huisarts te raadplegen.
* Zwemmersjeuk
Bij verschillende zwemplassen ondervinden de zwemmers momenteel in enige mate last van huidirritatie, veroorzaakt door een parasiet van watervogels (zwemmersjeuk). Het betreft rode, jeukende bultjes die bij herhaalde blootstelling kunnen overgaan in grotere, hardere zwellingen die hevig kunnen jeuken. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig en is meestal binnen een week weer verdwenen.

Er zijn verschillende klachten gemeld van zwemmersjeuk bij de Kalenbergseplas in Meteren en de Tijningenplas in Zaltbommel. Daarnaast zijn er bij andere recreatieplassen incidentele meldingen. Het is niet bekend of de parasiet momenteel nog in het water aanwezig is. Ook is niet te voorspellen of zich in de toekomst opnieuw klachten zullen voordoen.

U kunt de kans op klachten beperken door niet in de buurt van waterplanten of riet te gaan zwemmen, u na het zwemmen direct af te drogen en droge badkleding aan te trekken. Indien u twijfelt over de oorzaak van de klachten, of wanneer de klachten zeer hinderlijk zijn, is het verstandig om een huisarts te raadplegen.
* Het zwemverbod bij het Uddelermeer bij Uddel blijft van kracht De provincie heeft besloten om het vorig jaar ingestelde zwemverbod te handhaven. Ook dit jaar zijn in de plas weer blauwalgen (cyanobacteriën) aanwezig. Blauwalgen kunnen onder bepaalde omstandigheden giftige stoffen (toxines) uitscheiden. Deze toxines veroorzaken huidirritatie en na inslikken kunnen maag-darmstoornissen optreden.

* Waarschuwing voor botulisme in zwemplas Het Crob in Haaften Bij de Crobse Waard in de gemeente Neerijnen zijn enkele tientallen dode eenden, meerkoeten en andere watervogels aangetroffen. De dieren, die inmiddels verwijderd zijn, stierven aan de gevolgen van botulisme. Inmiddels zijn de kadavers door de beheerder verwijderd. Bezoekers van zwemplas het Crob wordt geadviseerd om niet in het water te gaan op plaatsen waar ze dode vissen of watervogels zien en geen dode dieren aan te raken. Als men ter plaatse dode dieren of zieke vogels met verlammingsverschijnselen ziet, kan dit doorgeven worden aan Waterschap Rivierenland, (0344) 67 77 77.
* Waarschuwing botulisme bij de Kil van Hurwenen, gemeente Zaltbommel
De Kil van Hurwenen is geen officiële zwemplaats. Toch blijken er veel mensen te zwemmen. De waterkwaliteit wordt niet gecontroleerd en bij deze plas is sprake van botulisme. Er wordt geadviseerd om hier niet te gaan zwemmen.

* Zwemplaats Het Kwartier Babberich gesloten Zwemplaats Het Kwartier, Babberich (gemeente Zevenaar) is tijdens het gehele zwemseizoen 2002 gesloten.
* Strandbad, Winterswijk
Ook het Strandbad in Winterswijk is gedurende het hele seizoen gesloten

Kwaliteit
De kwaliteit van het zwemwater in Gelderland wordt gedurende de zomermaanden nauwlettend in het oog gehouden. Naast regelmatige controle van het water, kunnen ook meldingen van gezondheidsklachten of andere bijzonderheden een aanwijzing zijn dat de waterkwaliteit achteruit gaat. Wanneer er iets met een zwemgelegenheid aan de hand is, zult u hierover ter plaatse en via de regionale dagbladen worden geïnformeerd. Daarnaast wordt informatie verstrekt via NOS Teletekst , Omroep Gelderland, Teletekst pagina 390 en het Milieu klachten- en informatiecentrum .

Botulisme
Er bestaan verschillende soorten botulisme, maar het type dat in Nederland het meest voorkomt is niet gevaarlijk voor de mens. Dat is het wel voor watervogels en vissen. Als het besmette (dode) dier te lang blijft liggen, kunnen er ook andere soorten botulisme ontstaan die mogelijk wel gevaar opleveren voor de mens. Voorzichtigheid blijft dus wel geboden.
Advies:

* Raak de dode dieren niet aan

* Geef aan de beheerder of gemeente door dat u een dood dier heeft gezien

* Ga niet in het water op plaatsen waar u het dier heeft gezien en laat er ook geen kinderen spelen

Blauwwieren
Blauwwieren kunnen huidirritatie of maag/darmstoornissen veroorzaken wanneer u ze binnen krijgt. De wieren zien eruit als een blauwgroene, olie-achtige laag die op het water drijft. Zolang u niet door deze laag zwemt, hoeft u er geen last van te hebben. Desondanks is het aan te bevelen na het zwemmen te douchen. In tegenstelling tot de blauwwieren, zijn de bekende groene algen (slierten) onschuldig.

Veiligheid
De helderheid van het water (doorzicht) bepaalt voor een deel of het water veilig is om in te zwemmen. In troebel water is het moeilijk te zien of de bodem steil afloopt, of het plotseling diep of juist ondiep wordt en of er onder water obstakels zitten. Etensresten, papier, plastic, glas of blik op het strand of in het water kunnen ook gevaarlijk zijn. Naast de kans op verwondingen trekt dit afval bovendien ongedierte aan.

Melden van klachten
Als u denkt dat u ziek bent geworden door het zwemmen in oppervlaktewater, geef dit dan door aan de GGD in uw omgeving of het Milieu klachten- en informatiecentrum van de provincie. De binnengekomen klachten worden verzameld waarop actie kan worden ondernomen. Het telefoonnummer van het MKIC is: (026) 359 99 99.

Kaart van alle zwemwaterlocaties in Gelderland Meer informatie
Tips voor veilig zwemmen
Gezondheidsklachten