Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 9-08-2002
Persberichten district Maastricht (HP 13.40) Vrijdag 9 augustus 2002

Maastricht, diefstal uit woning:

Een bejaard echtpaar, wonende aan de Adelbert van Scharnlaan te Maastricht, is donderdagmorgen 8 augustus het slachtoffer geworden van een diefstal uit hun woning.
Het echtpaar kreeg donderdagmorgen bezoek aan hun woning van een onbekende vrouw met een mediterraan uiterlijk. De vrouw overblufte het echtpaar met haar verhaal - had diverse cadeautjes bij zich voor de bovenburen- en wist in de woning te komen. Daar hield zij het echtepaar ruim 10 minuten uitgebreid aan de praat. Heftig zwaaiend met armen en vertellend in diverse talen deed zij een verhaal over haar zieke moeder in Madrid.
Na tien minuten geïntimideerd te zijn wist het echtpaar de vrouw de deur uit te werken. Kort daarna bleek dat vanaf de slaapkamers van de woning diverse sieraden en juwelen waren weggenomen, diverse met een emotionele waarde. Hoogstwaarschijnlijk heeft de onbekende vrouw hulp gehad van een kompaan die ongemerkt de woning is binnen geslopen en de diefstal ongemerkt pleegde.
Na het kennis geven van de diefstal aan de politie is er een uitgebreid buurtonderzoek geweest samen met een van de slachtoffers. Echter de vrouw werd nergens aangetroffen.

Maastricht, snelheidscontrole:
Donderdag 8 augustus 2002 heeft tussen 13.45 en 15.00 uur op Vroenhof te Valkenburg een snelheidscontrole plaatsgevonden. De radarauto van de politie controleerde de snelheid van 419 langsrijdende motorvoertuigen waarvan 40 bestuurders harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km per uur. Alle overtreders krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd.

Maastricht, diefstal uit woning:
Een 57 jarige vrouw uit Bunde is woensdagavond 7 augustus 2002 het slachtoffer geworden van een diefstal uit haar woning. Het slachtoffer kreeg omstreeks 18.15 uur bezoek aan haar woning van twee onbekende ongeveer 16 jarige jongens. Deze vroegen of zij even gebruik mochten maken van het toilet waarin de bewoonster toestemde. Om beurten bezocht het tweetal het toilet. De bewoonster werd steeds buiten haar woning aan de praat gehouden. Kort daarna vertrok het tweetal het nog nietsvermoedende slachtoffer achter latend. Later bleek uit haar tas een beurs weggenomen te zijn waarin diverse bankpasjes, kenteken- en rijbewijs en een geldbedrag van ongeveer 25 euro aanwezig waren. Het slachtoffer heeft van de diefstal aangifte gedaan.

Maastricht, onder invloed achter het stuur:
De politie heeft vrijdagmorgen 9 augustus 2002 een 32 jarige inwoner van Maastricht slapend achter het stuur van zijn auto aangetroffen op de Balijeweg te Maastricht. Hij bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn.
Een politiepatrouille trof vrijdagmorgen omstreeks 06.45 uur op de Balijeweg te Maastricht een midden op de rijbaan stilstaande personenauto aan, ongeveer 20 meter verwijderd van de spoorwegovergang. De motor van de auto draaide en de verlichting van de auto was ontstoken. Achter het stuur zat een man die in een diepe roes verzonken was. In de auto hing een sterke alcohollucht. Beide politieagenten kregen na het openen van het portier de bestuurder met geen mogelijkheid wakker gemaakt. Tegen hem schreeuwen, aan hem schudden, luid claxonneren en het dichtgooien van het portier, niets maakte hem wakker. Na veel pogingen lukte het uiteindelijk toch. Een afgelegde alcoholblaastest wees uit dat de bestuurder alcohol gedronken had. Hij werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar de medewerking aan een ademanalyse werd geweigerd. Ook het afleggen van een bloedproef werd geweigerd. Tegen de inwoner van Maastricht werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts met een rijverbod in zijn bezit.

Meerssen, rijden onder invloed:
De politie heeft donderdagavond 8 augustus 2002 tegen een 37 jarige inwoner van het Duitse Stolberg proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed.

Weggebruikers attendeerden de politie omstreeks 21.15 uur op een automobilist die langs de parallelweg van de oprit van de autosnelweg A-79 te Valkenburg stond richting Maastricht. Nog voordat de politie tot controle kon overgaan reed de bestuurder met zijn auto weg. Rijdende over de smalle (land)wegen reageerde de bestuurder niet op stoptekens en tevens niet op de geluidssignalen van de sirene van de politieauto. De bestuurder bleef over de landwegen rijden waardoor inhalen niet mogelijk was. Pas in Raar kon de politie de auto inhalen en tot stoppen dwingen. Bij het aanspreken van de bestuurder bleek dat deze ongecontroleerde bewegingen maakte en met zijn ogen rolde. Hij weigerde uit zijn auto te stappen, waarop hij door de politie uit zijn auto werd gehaald. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar gaf de bestuurder aan medicijnen te hebben gebruikt, hetgeen ook wel bleek uit zijn gedrag. Een politiearts heeft van de inwoner van Stolberg een urineproef genomen. Het urinemonster zal voor het instellen van een verder onderzoek gezonden worden naar het Nederlands Forensisch instituut te Rijswijk. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van 24 uur opgelegd en werd hij daarna in vrijheid gesteld.

Valkenburg: brand in restaurant:
Vrijdagmorgen 9 augustus 2002 heeft omstreeks 05.15 uur een brand gewoed in een restaurant gevestigd aan de Wilhelminalaan te Valkenburg.
De brand is ontstaan in de kelderverdieping waar een stapel oud papier en wat andere rommel door onbekende oorzaak vlam vatte. De gewaarschuwde brandweer bluste de brand die snel onder controle was. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De in het pand verblijvende bewoners en personeel zijn in de brandweer kazerne van Valkenburg opgevangen. Door de sterke rookontwikkeling die zich ook over het restaurant en keukengedeelte verspreidde zijn meerdere etenswaren onbruikbaar geworden. Deze zijn na overleg met de keuringsdienst vernietigd.
Medewerkers van Essent hebben een veiligheidscontrole gedaan waarbij de elektrische installatie aan een uitgebreide controle onderworpen werd. Er werden geen gebreken geconstateerd en hebben het pand na controle vrijgegeven. Ook medewerkers van de waterleiding maatschappij zijn ter plaatse geweest in verband met door de hitte gesprongen waterleidingen. Zij hebben een aantal lekkages gedicht. De stichting Salvage zal de getroffen eigenaar van het pand de helpende hand bieden.