Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

PERSBERICHT

INTERNET EN CULTUURBELEID.
Over de gevolgen van ICT voor het cultuurbeleid van de Nederlandse overheid
WRR Voorstudies en achtergronden V114

---

ICT noopt tot herijking cultuurbeleid

7 augustus 2002

Ook het Nederlandse cultuurbeleid is onderhevig aan veranderingen als gevolg van ICT en internet. Juist in een complexe en snel wisselende, door ICT gekenmerkte samenleving zal de overheid in toenemende mate het publieke belang van de verschillende functies en aspecten van cultuur opnieuw moeten wegen. De kracht van het nieuwe cultuurbeleid moet meer liggen in een goede inhoudelijke doordenking van het beleid dan in de hoeveelheid middelen die de overheid ter beschikking stelt.

Dit zijn de hoofdconclusies van het onderzoek van WRR-medewerker F.J.P.M. Hoefnagel, Internet en cultuurbeleid. Over de gevolgen van ICT voor het cultuurbeleid van de Nederlandse overheid, dat is gepubliceerd in de reeks Voorstudies en achtergronden van de WRR. De studie is geëntameerd mede op verzoek van de staatssecretaris voor cultuur uit het vorige kabinet.

In zijn studie komt de auteur tot de bevinding dat de meest ingrijpende vragen die ICT oproept voor het cultuurbeleid, vooral liggen op het niveau van de doelbepaling en het aanmerken van publieke belangen, gegeven de nieuwe beleidscontext die de technologische ontwikkeling schept. Het gaat hierbij om vrij fundamentele zaken, zoals de legitimatie van het cultuurbeleid, de rol van de overheid bij de inhoudelijke beoordeling van cultuur, de invulling van het begrip culturele kwaliteit als beleidsnorm en om de relatie tussen publieke en private arrangementen voor de instandhouding en bevordering van cultuur.

Intensivering cultuurbeleid
Op sommige onderdelen zijn er goede redenen het bestaande overheidsbeleid te handhaven of zelfs te intensiveren. Zo maken ICT en internet dat de collecties in musea, archieven en bibliotheken gemakkelijker toegankelijk worden voor de individuele gebruiker. Het netwerk van voorzieningen op het terrein van de algemene vorming, zoals scholen en bibliotheken, zijn bij uitstek geschikt om iedere burger de kennis en vaardigheden bij te brengen om met het nieuwe, overstelpende aanbod van informatie om te kunnen gaan en gerichte vragen te kunnen stellen. Ook hebben vooral openbare bibliotheken een sterke traditie in het ontsluiten van informatie, die de keuzevrijheid van de gebruiker respecteert. Deze publieke instellingen hebben op dit punt een voordeel ten opzichte van de meer commerciële intermediairs op het internet.

Afbouwen cultuurbeleid
In het traditionele beleid vinden veel publieke culturele voorzieningen hun ratio in de overweging dat zij in een hoog ontwikkelde maatschappij aanwezig en voor iedere burger toegankelijk moeten zijn. In de nieuwe context kunnen er echter goede redenen zijn om bepaalde onderdelen van het cultuurbeleid van de nationale overheid af te bouwen. Waar zich bijvoorbeeld nieuwe commerciële instellingen, zoals virtuele veilingen, galeries en artotheken, ontwikkelen die de culturele vraag en aanbod bij elkaar brengen, zal een overheidsbeleid op dit punt maatschappelijk minder nodig zijn. Een ander voorbeeld betreft de ordening van culturele markten, zoals die traditioneel gestalte krijgt in het auteursrecht. Hier hebben nationale overheden hun vroegere dominante rol van regelsteller verloren aan het internationale veld.

Beleidsredenering
Het is steeds van belang om zo goed mogelijk te traceren waar culturele waarden en doelen bij uitstek blijven vragen om publieke arrangementen of juist kunnen worden overgelaten aan de markt. De auteur biedt een beleidsredenering die op hoofdlijnen richting geeft, maar ook ruimte biedt en zo een goede basis is voor de vervolgfasen van het beleid.

---

F.J.P.M. Hoefnagel (2002) Internet en cultuurbeleid. Over de gevolgen van ICT voor het cultuurbeleid van de Nederlandse overheid, WRR Voorstudies en achtergronden V114, Den Haag. ISBN 90 1209 681 2.
---

Deze publicatie (Prijs 14.95) is te bestellen bij: Sdu Servicecentrum Uitgeverijen
Postbus 20014
2500 EA 's-Gravenhage
tel. 070-378 9880
fax 070-378 9783
U kunt ook rechtstreeks via de bestelpagina op de internet site van de Sdu bestellen

De publicatie is in zijn geheel ook beschikbaar op de website van de WRR: Internet en cultuurbeleid. Over de gevolgen van ICT voor het cultuurbeleid van de Nederlandse overheid.

---

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij het bureau van de WRR: S.J. Langeweg tel. 070 - 356 4651
F.J.P.M. Hoefnagel tel. 070 356 4673

---