Ooggetuigeverslag Paulien Joel-Parera uit Ambon
Sent: Tuesday, August 06, 2002 12:19 PM
Subject: Situatie Maluku
SITUATIE MALUKU
Op 2 augustus 2002 omstreeks 10.30 uur heeft men 16 bommen gevonden op verschillende scholen t.w. SMP2 naast het RST ziekenhuis, SMP 19 bij Tanah Tinggi, SMK 5 bij Talake.
De Kapolda verzocht aan de bevolking om allert te zijn en iedere verdachte persoon zowel moslim als christenen door te geven.
De bom welke geplaatst is in Gudang Arang en niet tot ontploffing is gekomen, blijkt na een nader onderzoek te bestaan uit super high explosions. De bom is gemaakt uit 80 kogels van een SS1, 5 detenator, 14 batterijen met de merk nasional volt 2, een paralon pijp, bompoeders, betonspijkers en gebruikte kleding met bepaalde symbolen. Wanneer deze bom is komen te ontploffen, dan zouden er buitengewoon veel slachtoffers zijn komen te vallen.
Het openen van deze bom, zou je kunnen vergelijken met het openen van een plastik fles, welke verbonden is aan een schakelaar, die weer verbonden is aan een 5-tal detenators.
Deze bom komt overeen met de reeds ontplofte bom aan de jalan Mutiara, welke 50 mensen heeft verwond, waarvan inmiddels 1 dode t.w. Frans Lasamahu. Hij overleed in een ziekenhuis te Makassar.
Ondanks de bomaanslag loopt het verkeer van Ambon naar Galala en Passo, via Galungung normaal door. De mensen beseffen nu dat het geen strijd meer is tussen moslims en christenen, maar duidelijk terroristische aanslagen, waarbij gebruik is gemaakt van zowel moslims als christenen.
Op 7 september 2002 is er in het kader van het zoveelste bestaan van de Kotamadya Ambon een route uitgestippeld, waarbij beide groepen zowel moslims als christenen aan een wandeltocht kunnen meedoen. De route is als volgt:
start vanaf de Kotamadya
rondom Lapangan Merdeka
richting jalan Pattimura
rechtsaf naar de richting van de kerk Silo
door naar jalan A.Y.Patty
terug naar de Kotamadya
Tijdens de opening zullen er gekleurde balonnen door de burgemeester Jopy Papilaya worden losgelaten.
Dan volgt er hieronder goed nieuws voor de Molukse Hollanders, die ondanks het reisverbod alsnog naar Ambon kunnen reizen:
1. aanvraag indienen, waarin vermeld staat, doel van de reis, verblijfsplaats en tijdsduur, en de bereidheid de huidige wetregels volgens de Civiele noodtoestand strikt te volgen.
2. garantieverklaring van de familie in Ambon, waarin duidelijk gemaakt wordt dat de familie zich garant stelt.
3. kopie paspoort + visum
4. gekleurde pasfoto's (2x) afmetingen 4 x 6 cm.
Alles in viervoud verzenden naar Ambon via de families.
De aanvraag zal in behandeling worden genomen en de civiele noodtoestand zal toestemming verlenen.
Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id
Charly Parera pareradekker@home.nl