DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming veroordeelt trieste afloop MPA affaire

Den Haag, 6 augustus 2002 - De Dierenbescherming veroordeelt de trieste afloop van de MPA affaire. Naar achteraf blijkt, heeft het vanaf het begin al vastgestaan voor het bedrijfsleven dat de levens van tienduizenden varkens geslachtofferd moesten worden aan de belangen van de export van de Nederlandse slachterijen. Hierbij heeft men zich in eerste instantie achter de houding van de supermarkten verstopt. Toen die houding wijzigde, werden de exportbelangen van de slachterijen alsnog boven de varkens geplaatst. Dit feit kwam wel heel wrang aan het licht toen besloten werd, om tegen de wil van de andere boeren, de vermeende veroorzakers van dit drama ook mee te laten doen aan de opkoopregeling. Achterliggende reden is dat de slachterijen geen enkel risico willen nemen. Als de vijftigduizend varkens van deze ondernemers worden aangeboden voor consumptie en er wordt één varken positief getest op MPA, kan de export van vlees naar met name Italië voor weken op slot zitten. De Nederlandse veehouderijsector en het ministerie van Landbouw staan met dit besluit wel erg ver verwijderd van wat minister Veerman bij zijn eerste openbare optreden 'de terugkeer van de boerenethiek' heeft genoemd.

Vandaag wordt een begin gemaakt met het vernietigen van tienduizenden varkens. Dit besluit is genomen na een lange strijd waarbij de Dierenbescherming heeft gepoogd de partijen ervan te overtuigen dat niets consumptie van deze varkens in de weg stond. Dat begon op 29 juli met een brandbrief aan de minister van Landbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het ministerie werd gevraagd zich garant te stellen voor de kosten van het testen van de dieren in plaats van de kosten voor het vernietigen en het CBL of ze bereid was het vlees van de MPA varkens af te nemen. Beide partijen antwoordden in eerste instantie niet.

Op woensdag 31 juli startte de Dierenbescherming daarom een publieksactie waarbij ze consumenten opriep om hun protest aan de supermarkten te laten horen. Maar liefst 2500 mensen reageerden dezelfde dag nog en met resultaat. Aan het einde van de week liet het CBL weten dat alle supermarkten bereid waren het vlees af te nemen, mits de dieren negatief op MPA getest zouden zijn. Met deze grote stap was een belangrijk argument van het bedrijfsleven, namelijk er is geen afzetmogelijkheid, weggenomen. Toen ook duidelijk werd dat de kosten van het testen van de dieren goedkoper kon dan aanvankelijk was gebleken, was er geen enkele reden meer om de dieren te vernietigen.
Desondanks stelde het bedrijfsleven de boeren een opkoopregeling voor. Daarmee werd het trieste einde van de varkens bezegeld. Met een spoedfax richting het bedrijfsleven heeft de Dierenbescherming op maandag 5 augustus nog geprobeerd de partijen op andere gedachten te brengen. Tevergeefs. De Dierenbescherming heeft desgevraagd te horen gekregen dat de kosten die met afzet voor consumptie gemoeid waren te hoog bleken te zijn. Eigen berekeningen wijzen uit dat dit niet het geval behoeft te zijn nu de testkosten zijn teruggebracht van 200 euro naar 100 euro. Het is duidelijk dat men een aparte slachtlijn (noodzakelijk voor het slachten van deze varkens) teveel moeite vond voor deze varkens. En dat de risico's voor de export naar Italië uiteindelijk de doorslag hebben gegeven.
Vandaag laat de Dierenbescherming met advertenties in de landelijke dagbladen iedereen weten dat het 'weer is begonnen'. Hopelijk realiseert de sector zich dat Nederlanders deze respectloze omgang met dieren niet meer accepteren!


- einde bericht -