Titel: Rechter wijst minimumloon voor 'au pair' toe
Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden. De FNV had namens de Poolse au pair Sabina Dembinska een zaak aangespannen tegen het gastgezin van de au pair.
De Poolse werd niet alleen voor het huishoudelijke werk en de zorg voor de kinderen ingezet, maar ook bij de verbouwing van het huis en de verhuur van appartementen.
De rechter heeft het gastgezin nu veroordeeld tot het met terugwerkende kracht betalen van het minimumloon aan de Poolse. Het gaat om ruim zesduizend euro.
Het stoort de FNV al jaren dat au pairs onder valse voorwendselen naar Nederland worden gehaald, waarna ze als bijna gratis bediende te werk worden gesteld.
De uitspraak van de rechter is volgens Roozemond een enorme opsteker voor alle au pairs in Nederland en een waarschuwing voor mensen die denken met een au pair een goedkope dienstbode binnen te halen.
"Misbruik van au pairs vindt op grote schaal plaats. Niet alleen moeten au pairs soms als in oude tijden zeven dagen lang 24 uur per dag klaar staan, maar ze staan ook nog eens onder grote druk om niet te klagen. Bij protest dreigt een gastgezin de au pair terug te sturen," aldus Roozemond.
De FNV vindt de formule van au pair, waarbij jonge mensen de cultuur van een land leren kennen door als gezinslid mee te draaien, heel geschikt. Als een au pair echter misbruikt wordt om fulltime kinderopvang en huishoudelijke hulp te omzeilen, dan is dat slecht voor het au pair-imago en voor de arbeidsmarkt in Nederland.
Eerder drong de FNV bij de minister aan op verbetering van het toezicht op gezinnen met een au pair. Verder wil de grootste vakcentrale dat er ontmoetingsplaatsen voor au pairs komen en dat ze voor klachten en vragen bij een instantie terechtkunnen. Advocatenkantoor Oudenoord heeft de zaak namens de grootste vakcentrale gevoerd.
5 augustus 2002