Ingezonden persbericht


bizz en D&B publiceren Top 100 Zakensteden
Bodegraven opnieuw zakenstad van het jaar

Voor de tweede maal in successie sleept Bodegraven de titel Zakenstad van het Jaar in de wacht. Son en Breugel eindigt als nieuwe binnenkomer op de tweede plaats, gevolgd door Sliedrecht, Lisse en Doetinchem. Dat blijkt uit de Top 100 Zakensteden 2002, een onderzoek van ondernemersblad bizz en handelsinformatiebureau D&B, dat dit jaar voor de vierde keer is gehouden.

De top honderd is gebaseerd op een gemiddelde score van alle ondernemingen binnen een gemeente op het gebied van winstgevendheid, winstontwikkeling, soliditeit en betalingsgedrag. De bedrijven in Bodegraven, in totaal goed voor 8.000 arbeidsplaatsen, zijn volgens de gegevens van D & B de financieel sterkste van Nederland. Daarnaast behoren de bedrijven in Bodegraven tot de meest winstgevende van ons land. In de categorie betalingsgedrag behaalt de Zuid-Hollandse gemeente een zevende plaats. Deze scores bij elkaar opgeteld maken Bodegraven de beste zakenstad van Nederland.

Buiten de Randstad
De Randstad scoort, net als vorig jaar, slecht in het onderzoek. Amsterdam zakt verder van plaats 89 vorig jaar naar 95 dit jaar. Rotterdam stijgt opvallend van plaats 92 vorig jaar naar 69 dit jaar. De luchthaven Schiphol neemt de honderdste plaats in beslag. Duidelijk is dat het grootstedelijke gebied zucht onder de dagelijkse files en schaarste aan personeel, bedrijfsgrond en koopwoningen. Aangezien overal in Nederland een goed aanbod van zakelijke dienstverlening en een goede infrastructuur bestaat, lijkt het nog steeds een voordeel om de onderneming net buiten de stedelijke kernen te vestigen.

Onderzoeksmethode
De Top 100 Zakensteden van 2002 is wederom het resultaat van het verwerken van miljoenen gegevens over bedrijven, waarover handelsinformatiebureau D&B in Rotterdam beschikt. D & B verzamelde de winst- en verliesrekeningen van 1.400 plaatsen in Nederland. Om het onderzoek zo representatief mogelijk te laten zijn, hebben bizz en D & B gekozen voor de 100 zakensteden die in 2002 de meeste winst- en verliesrekeningen (over 2000) hebben gedeponeerd bij de Kamers van Koophandel. In totaal ging het om gegevens van bijna 38.000 bedrijven. Winst, winstgroei, soliditeit en betalingsgedrag bepalen de rangorde van de top 100. Voor winst (het percentage winstgevende bedrijven) en winstgroei maakt D & B gebruik van eerder genoemde winst- en verliesrekeningen. De soliditeit en het betalingsgedrag meet het handelsinformatiebureau aan de hand van scores die D & B toekent aan alle bedrijven (voor de Top 100 zijn dat er 600.000 ) die bekend zijn bij de Kamers van Koophandel. De vier factoren worden gewogen. Winst en soliditeit tellen beide voor 35 procent mee, terwijl de winstgroei voor 20 procent geldt en de betalingsscore voor 10 procent.