Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Arbeidsmarktbeleid en Werkgelegenheid Bijzondere Groepen

Burgemeester en Wethouders van de G26 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief ABG/DB/02/55022 (070) 333

29 juli 2002

Agenda voor de Toekomst in relatie tot doelgroepenbeleid

Geacht College,
Op 26 juni jl. hebben enkele medewerkers van mijn directie met u en overige gemeenten die deel uitmaken van de G26 van gedachten gewisseld over de wijze waarop de afspraken die zijn gemaakt in het kader van de Agenda voor de Toekomst en het doelgroepenbeleid dat door het ministerie wordt gevoerd elkaar kunnen versterken. Doel van zowel gemeenten als het ministerie is immers om zoveel mogelijk mensen, waaronder etnische minderheden, inburgeraars, hoger opgeleide vluchtelingen en vrouwen, uit te laten stromen uit een uitkering en/of volwaardig te laten participeren in de maatschappij.
Voornoemde bijeenkomst is door mijn medewerkers als zeer vruchtbaar ervaren. De afspraak is gemaakt dat aanvullende informatie zal worden verstrekt over beleidsinstrumenten en -initiatieven gericht op doelgroepen die nauw aansluiten bij de Agenda voor de Toekomst. Met deze brief kom ik hier graag aan tegemoet.
Raamconvenant Grote Ondernemingen
In de afgelopen twee jaar hebben 110 grote ondernemingen convenanten afgesloten met de overheid waarin afspraken zijn gemaakt over de instroom en doorstroom van etnische minderheden en het voeren van multicultureel personeelsbeleid. Naast afspraken over de instroom van etnische minderheden in het algemeen, zijn tevens specifieke afspraken gemaakt over de instroom van hoger opgeleide vluchtelingen en allochtone vrouwen en de toepassing van duale trajecten richting werk. Niet alleen reguliere arbeidsplaatsen, maar ook werkervaringsplaatsen en traineeplaatsen worden door de ondernemingen voor deze groepen beschikbaar gesteld. Veel van de betreffende ondernemingen zijn in of in de nabijheid van de G-26 gevestigd. De G-26 kan derhalve profiteren van de afspraken die met de ondernemingen zijn gemaakt. Op deze wijze kunnen vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Ook bieden de afspraken wellicht een goede




---

gelegenheid om met enkele gemeenten gezamenlijk afspraken te maken met een landelijk of regionaal werkend bedrijf over de instroom van etnische minderheden, zoals tijdens de bijeenkomst van 26 juni jl. is gesuggereerd.
In de bijlage vindt u per gemeente een overzicht van de afspraken die met de voor de gemeente relevante ondernemingen zijn gemaakt. Tevens is de contactpersoon van de betreffende onderneming opgenomen. Het staat u vrij deze persoon te benaderen om de match tussen de vraag en het aanbod te maken. Voor meer informatie over de afspraken die zijn gemaakt met de ondernemingen in het kader van het convenant kunt u tevens contact opnemen met de accountmanager van Ruim Baan voor Minderheden. Ruim Baan voor Minderheden is gesitueerd binnen het ministerie van SZW en ondersteunt de ondernemingen bij het uitvoeren van de gemaakte afspraken. Meer algemene informatie over het Raamconvenant Grote Ondernemingen treft u aan op de website www.rbvm.nl.
Duale trajecten
Duale trajecten, waarbij voor nieuwkomers en oudkomers inburgering en arbeidstoeleiding worden gecombineerd, zijn `in'. En met reden. Door het inzetten van duale trajecten wordt voldaan aan de vraag van werkgevers naar arbeidskrachten en is een snellere reïntegratie mogelijk. Tevens wordt de duur van de uitkeringsafhankelijkheid verminderd, aangezien het de deelnemers mogelijk wordt gemaakt (op termijn) zelfstandig in een inkomen te voorzien. Door het inzetten van duale trajecten voor nieuwkomers en oudkomers wordt niet alleen recht gedaan aan de doelstelling van reïntegratie maar ook aan de doelstelling van inburgering. Immers, al werkende weg wordt het geleerde Nederlands in de praktijk gebracht, waardoor de taal sneller eigen wordt gemaakt, en kan inzicht worden verkregen in de Nederlandse samenleving. Tevens wordt aan de behoefte van de nieuwkomer of de oudkomer tegemoet gekomen om in een eigen inkomen te voorzien, hetgeen een belangrijke reden voor uitval uit het `reguliere' inburgeringsprogramma is.
In tal van gemeenten en in tal van organisaties wordt al ervaring opgedaan met duale trajecten. Zo ondersteunt de Taskforce Inburgering een tiental gemeenten bij de opzet en uitvoering van een duaal traject. Daarnaast zijn in het kader van het Raamconvenant Grote Ondernemingen met circa 40 bedrijven afspraken gemaakt over het opzetten van duale trajecten. Ook in het kader van de Agenda van de toekomst hebben gemeenten afspraken gemaakt over de inzet van duale trajecten. Een succesvol duaal traject komt echter niet een, twee, drie tot stand. In de praktijk blijkt een aantal uitvoeringsproblemen hardnekkig te zijn. Zo leert de ervaring dat diverse gemeenten het moeilijk vinden om voldoende kandidaten te werven voor een duaal traject. Niet altijd wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare zoekkanalen, zoals de bestanden van de sociale dienst, de bestanden van het bureau nieuwkomers of de kennis over de inburgeraars bij de trajectbegeleiders. Voor het vormgeven van een succesvol duaal traject is vraaggericht werken, het toepassen van maatwerk en het samenwerken met verschillende gemeentelijke diensten, het ROC en de werkgever noodzakelijk. Dit vereist een omslag in het denken en het doen van gemeenten. Een omslag die niet van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Door een intensieve inzet van alle betrokken partijen en door het hanteren van een methodiek aan de hand waarvan een duaal traject




---

stapsgewijs kan worden voorbereid en uitgevoerd, is het evenwel mogelijk een duaal traject succesvol vorm te geven.
Om de opzet en de uitvoering van duale trajecten te faciliteren is door de Taskforce Inburgering een brochure uitgebracht voor gemeenten met praktische informatie over het combineren van inburgering en werk. Conform de afspraak die is gemaakt op de bijeenkomst van 26 juni jl. doe ik u hierbij deze brochure toekomen. Ik wijs u er tevens op dat de Taskforce Inburgering na de zomer een handboek op internet (www.Taskforce-Inburgering.nl) beschikbaar zal stellen waarin de ervaringen die met duale trajecten zijn opgedaan worden gebundeld. Ook het Rijk zal de inzet van duale trajecten in toekomstige inburgerings- en reïntegratie-trajecten blijven stimuleren. Zo heeft minister Vermeend onlangs aan alle gemeenten een brief verstuurd over de relatie tussen inburgering en reïntegratie, waarin hij het belang van het inzetten van duale trajecten bij inburgering en reïntegratie benadrukt (zie www.minszw.nl, info gemeenten, activering en uitstroom, minderheden).
De Agenda voor de Toekomst vormt een mooi aangrijpingspunt om werk te maken van duale trajecten. De intentie is er, de middelen zijn er en de methodiek is er. Het is in de komende periode zaak dat alle goede intenties worden omgezet in daden, waarbij knelpunten zo snel mogelijk moeten worden opgelost. Voor vragen of ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van een duaal traject kan altijd een beroep worden gedaan op de Taskforce Inburgering en Ruim Baan voor Minderheden.
Hoger opgeleide vluchtelingen
UAF Job Support richt zich sinds 1993 op de toeleiding van hoger opgeleide vluchtelingen naar de arbeidsmarkt. In die periode zijn ruim 1500 vluchtelingen naar een passende reguliere baan op niveau toegeleid. Het ministerie van SZW financiert UAF Job Support voor het adviseren en ondersteunen van gemeenten die projecten of trajecten willen ontwikkelen gericht op deze doelgroep. Daarbij kan gedacht worden aan het inzetten van de ervaring van UAF Job Support bij de ontwikkeling van korte duale trajecten in het kader van inburgering voor hoger opgeleide vluchtelingen. Op deze wijze kan door gemeenten (gratis) gebruik worden gemaakt van de bij UAF Job Support aanwezige expertise over en de succesvolle instrumenten voor de arbeidstoeleiding van hoger opgeleide vluchtelingen. Informatie over de activiteiten van UAF Job Support is te vinden op de website www.uaf.nl. Ook kunt u UAF Job Support telefonisch benaderen (tel. 030-2520889).
Hoogachtend,
de Directeur Arbeidsmarktbeleid Bijzondere Groepen, (P.L. Stroink)