MKB-Nederland


05-08-2002
Strenger stoffenbeleid VROM niet nodig

Het voorgestelde nieuwe stoffenbeleid is onduidelijk, prematuur en leidt tot een toename van de administratieve lasten. Dat stelt MKB-Nederland in een brief aan het ministerie van VROM. Er zijn vraagtekens te zetten bij de noodzaak en effectiviteit van een wettelijk instrumentarium.

De gevolgen voor het mkb van de voorstellen van oud-minister Pronk van Milieu over het nieuwe stoffenbeleid zijn onduidelijk. Dit komt deels omdat op een groot aantal onderdelen nadere uitwerking moet plaatsvinden bij een Algemene Maatregel van Bestuur. Een andere oorzaak ligt in de ruime formulering van bepaalde voorschriften. Wat wordt bijvoorbeeld verwacht van een drogisterij met een grote diversiteit aan preparaten en producten in het winkelschap en wat moet een carrosseriebedrijf, waar met een veelheid aan stoffen, preparaten en producten wordt gewerkt, in de praktijk doen. Het is volstrekt onhaalbaar dit te gaan handhaven bij een half miljoen bedrijven en een ontelbaar aantal stoffen, preparaten en producten.

Ongewenst
Bovendien zet MKB-Nederland vraagtekens bij de noodzaak en effectiviteit van een wettelijk instrumentarium. Op dit moment zijn er zowel nationaal als ook internationaal, veel ontwikkelingen gaande. Zonder voldoende betrokkenheid van het bedrijfsleven daarbij, kan er geen goed functionerend stoffen- en productenbeleid komen. MKB-Nederland pleit er daarom voor zoveel mogelijk de vele goede initiatieven van welwillende bedrijven en sectoren te ondersteunen en deze als voorbeeld te stellen voor minder actieve ondernemers. Een te sterke nadruk op wet- en regelgeving, zoals nu voorgesteld, zal naar verwachting een negatieve invloed hebben. De bijkomende toename van de administratieve lasten voor bedrijven beschouwt MKB-Nederland als zeer ongewenst.

In de afgelopen jaren heeft MKB-Nederland zich ingezet om Productgerichte Milieuzorg (PMZ) onder de aandacht te brengen van de achterban. In opdracht van VROM voert KPMG momenteel een onderzoek uit naar de resultaten van PMZ. Nu met een wet te komen is dan ook prematuur, stelt MKB-Nederland. Indien over enkele jaren (bijvoorbeeld in 2010) zou blijken dat met vrijwillige instrumenten de milieudoelen niet kunnen worden gehaald, dan kan VROM alsnog overwegen strengere wetten in te voeren.

Informatie: Ing. H.H. de Groot