Stichting TELEAC/NOT PERSBERICHT

Digitale muziek

Nieuwe media, nieuwe mogelijkheden

Derde uitzending:

Zaterdag 3 augustus 2002 van 15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT

Of live via http://www.omroep.nl en verder op
http://www.digitalekunst.nl

Digitalisering brengt popmuziek van academie naar de straat

In de popmuziek wordt veel gebruik gemaakt van elektronische middelen. Deze zijn betaalbaar en zo kan iedereen elektronische muziek maken. Dat betekent dat nieuwe ontwikkelingen in de muziek niet langer alleen in academies ontstaan, maar ook vanuit de straatcultuur. Het aantal musici dat gebruik maakt van elektronische en digitale middelen in hun muziek stijgt explosief. Digitalisering wordt een deel van onze alledaagse cultuur.

Dat is een van de onderwerpen waarover aanstaande zaterdag gesproken wordt in de derde uitzending van de serie Digitale Muziek. Daarin staat de invloed van de elektronische muziek en de digitale cultuur op de popmuziek centraal.

In het midden van de 60-er jaren doet de elektronische muziek haar intrede in de popmuziek. Bekende popgroepen als the Beatles, Pink Floyd en Frank Zappa beginnen te experimenteren met elektronische muziek en studio apparatuur. We kijken terug op deze ontwikkelingen en vooruit naar wat we nog mogen verwachten.

Presentator Bart van Rosmalen praat in deze uitzending met

Co de Kloet, radioproducer en programmamaker van o.a. het programma 'Supplement' en '4FM' van de NPS op Radio 4; Gerard Walhof, hoofd Radio 3 van de VPRO en journalist/radiomaker; en Jan Hiddink, radiomaker bij het programma 'de Avonden' van de VPRO op 747AM en organisator van muziekevenementen in Paradiso.

Verder hoort u Jacob Haagsma, journalist voor o.a. de NRC en Oor. Liesbeth Esselink maakt onder de naam Solex muziek die volledig is opgebouwd uit samples. In de uitzending een reportage over hoe in haar huisstudio een nummer tot stand komt. Er zijn verder muzikale voorbeelden te horen van o.m. de Beatles, Herbie Hancock, DAF, Frank Zappa en Björk.

Internet (http://www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geïnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren.

Uiteraard blijven via deze website de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren, aangevuld met relevantie informatie en links.

Digitale Kunst: nieuwe mogelijkheden in de muziek is een project met medewerking van het Walter Maas Huis in Bilthoven en de afdeling Internet van Teleac/NOT. Bureauredactie: Daphne de Cloe. Samenstelling: Roland Spekle. Techniek: Ronald Niehaus en MBSA Amsterdam. Presentatie: Bart van Rosmalen. Eindredactie: Henk Halfman.




Stichting TELEAC/NOT