Ingezonden persbericht
Persbericht
Hortus botanicus Leiden
Bloei van Victoria amazonica verwacht as vrijdag- of zaterdagavond, 2 of 3 augustus.
Per e-mail stuur ik u de vooraankondiging van de bloei (en avondshow) van Victoria amazonica, de 's nachts bloeiende reuzenwaterlie uit Brazilië. Naar het zich laat aanzien zal de bloemknop die nu half onderwater zichtbaar is dan boven water staan en zich openen. Deze keer ook voor publiek want de Leidse Hortus zal dan extra geopend zijn van 20-23 uur. Vrijwel iedereen kent Victoria amazonica maar weinigen hebben de naar ananas geurende bloem ook in het echt gezien. Iedere zomer proberen we een keer een avondshow te organiseren maar het komt voor dat een aantal jaren achter elkaar niet lukt. Zo is de fabel dan ook snel geboren dat Victoria amazonica maar eens in de tien jaar bloeit. Dat is echter niet waar, vanaf juli komen met een zekere regelmaat steeds nieuwe bloemknoppen tot bloei, de eerste avond stralend wit, de tweede avond purperrose. Dan zakt de bloemknop onderwater en is het wachten op een nieuwe bloemknop. Alles is daarbij afhankelijk van het weer en juist zomerdagen als deze zijn nodig om de bloei van Victoria als het ware 'constant' te houden. Wordt het weer (en daarmee de temperatuur en het zonlicht) wisselvallig dan wordt ook de bloei verstoord en is het steeds moeilijker om te voorspellen wanneer de reuzenwaterlelie zal gaan bloeien.
Voorlopig houden we het op aanstaande vrijdagavond maar dat is niet met 100 procent zekerheid te zeggen. Het kan ook zaterdagavond worden. Ik stuur daarom vanaf vandaag elke dag een bericht zodat u helemaal op de hoogte blijft.
Als bijlage een tamelijk unieke afbeelding van Victoria amazonica. Zo af en toe zijn er verschijningen van bijzondere waternimfen wanneer de reuzenwaterlelie uit Brazilië in de Europese botanische tuinen weer bloeit. Er wordt gefluisterd dat dit de Indiaanse prinses is die in de prachtig witte bloem het gezicht van haar geliefde herkent...
Voor de zekerheid nog even de openingstijden van de Leidse Hortus:
De Hortus is dagelijks geopend van 10-18 uur.
Op de avond van de bloei dan ook van 20-23 uur.
Adres:
Rapenburg 73, Leiden
Informatie:
071-5277249
De entree geldt zoals normaal:
volwassenen - 4 euro
kinderen - 2 euro
Museumjaarkaart geldig (gratis danwel 50% korting)
Extra informatie:
Victoria amazonica groeit in het stroomgebied van de Amazonerivier in Brazilië en werd daar in 1801 ontdekt. Op 8 juli 1872 bloeide Victoria voor het eerst in de Leidse Hortus.
De bloei van Victoria amazonica is vaak aanleiding tot misverstanden. Zo gaat de fabel dat ze maar één keer in het jaar een bloem vormt en dat is zeker niet waar. Als alle voorwaarden juist zijn (warmte, licht, vochtigheid) vormt Victoria vanaf juni ongeveer elke 7e tot 8e nacht een nieuwe bloem. Eerst verschijnt een jong blad en daarnaast komt de bloemknop tevoorschijn. Het sein tot bloei is een zware ananasgeur die de bloem afgeeft. De geur lokt kevers aan die in de nacht actief zijn (maar niet in de Leidse Hortus...) en de geopende witte bloem binnenvliegen. Ze worden, als de bloem zich in de ochtend sluit, gevangen gehouden en overdag, tijdens hun verblijf in de bloem, bedekt met stuifmeel. De volgende nacht opent de bloem zich weer en is ze van kleur veranderd, van roomwit naar donkerroze. De kevers vliegen uit en brengen stuifmeel over naar een pas geopende Victoria- bloem een eindje verderop. De 'oude' Victoria zakt onder water en vormt zaden die in de rivierbodem vallen en weer kiemen. In de Leidse Hortus worden in het voorjaar de zwarte, erwtachtige zaden in een bak met water van 35°C opgekweekt en later uitgeplant in de vijver van de Victoria-kas. De groeikracht van Victoria is indrukwekkend. Binnen een paar dagen tijd kunnen de jonge bladeren in de zomer een doorsnee van 2,5 meter halen. Het draagvermogen van het blad is zo'n 40 kilo, een kind zou er dus op kunnen zitten.
Mocht u meer informatie willen hebben over dit Leidse, botanische fenomeen, dan kunt u mij bereiken via 071 - 5275144.
Met vriendelijke groeten,
Stans van der Veen
ps
De illustratie van de waternimf en Victoria amazonica is op een hogere resolutie op aanvraag verkrijgbaar.
Bij gebruik aub vermelden: foto Sam Gobin
Stans van der Veen
Hortus Botanicus - Publiek en Informatie/Pr & Information
P.O.Box 9516 2300 RA Leiden
t (0031) 071 - 5275144
f (0031) 071 - 5275199
e veen@hortus.leidenuniv.nl
s www.hortusleiden.nl