Gemeente 's-Hertogenbosch


01-08-2002


Iepziekte dit jaar weer in 's-Hertogenbosch

Ongeveer twintig bomen zijn aangetast door de iepziekte. Daarom worden deze bomen in de week van 5 tot en met 16 augustus 2002 gerooid. De zieke bomen staan voornamelijk in de wijken de Kruiskamp, de Donk en de Hambaken. Iepziekte is een veel voorkomende, zeer besmettelijke ziekte en tast alléén iepen aan, andere soorten bomen kunnen dus géén iepziekte krijgen. De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, die de houtvaten van de boom verstopt. Deze schimmelinfectie wordt overgebracht door de iepenspintkever. Ook door wortelcontact van de bomen onderling kan de infectie worden overgebracht.

De symptomen Blad met iepziekte
In juni vertoont de boom de eerste verwelkingsverschijnselen. De bladeren van enkele takken worden geel en vallen af. Dit breidt zich gedurende de zomer uit over de rest van de kroon. Kenmerkend zijn de zogenaamde vaantjes: kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de omgebogen top. Het verwelkingsproces verloopt snel, binnen enkele weken zijn alle bladeren verdord en afgevallen.

De bestrijding
De aangetaste bomen zijn een infectiebron voor nog gezonde bomen en moeten daarom zo snel mogelijk worden geruimd. Het hout moet worden versnipperd, verbrand of geschild. Ook kan het uitbreiden van iepziekte worden beperkt door het verbreken van het wortelcontact. Bij een laanbeplanting kan er dan voor worden gekozen samen met de zieke iepen de eerstvolgende (gezonde) boom ook om te zagen. Zieke bomen in particuliere tuinen moeten op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening ook worden geruimd. De eigenaar van de boom is verantwoordelijk voor het kappen en op juiste wijze verwerken van het hout.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de iepen bij u in de buurt, neemt u dan contact op met uw wijkonderhoudsteam van de afdeling Beheer Openbare Ruimte. Als u zieke bomen ziet staan, geef dit dan ook even door.

Wijkonderhoudsteam West: Engelen, Bokhoven, Deuteren, Schutskamp, Kruiskamp, Vutter, Rietvelden en Ertveldplas. Onderkomen Stadskwekerij, Deutersestraat 12, tel. (073) 627 11 11.

Wijkonderhoudsteam Noord: Haren, Donk, Reit, Slagen, Rompert, Morgen, Hambaken, Edelstenen, Sprookjes- en Muziekinstrumentenbuurt, Orthen, Orthen Links, Herven en Buitenpepers. Onderkomen Maashoeve, Belgeren 10, tel. (073) 645 80 80.