Provincie Overijssel

Weinig problemen bij handhaving Bos- en Natuurbeschermingswet

De handhaving van de Bos- en Natuurbeschermingswet in Overijssel heeft in 2001 ondanks de MKZ-crisis weinig moeilijkheden gegeven. De provinciale doelen ten aanzien van de vlakdekkende controle en de handhaving van de Boswet en de Natuurbeschermingswet zijn gehaald. Dit blijkt uit het jaarverslag 2001 dat deze week verscheen.

Grootste probleem in 2001 vormde de MKZ-crisis. Hierdoor konden de provinciale medewerkers die moeten toezien op de naleving van de Boswet drie maanden lang alleen vanaf de openbare weg de controles uitvoeren. Door de crisis was er bij de boeren ook onbegrip voor overheidsinstanties. Het overleg met boeren vergde hierdoor meer tijd en energie.

In 2001 is er 59 keer een klacht binnengekomen bij de handhavers van de Bos- en Natuurbeschermingswet. Een deel daarvan was ongegrond, bij de rest van de klachten ging het om uiteenlopende zaken zoals het illegaal vellen, de gemeentelijke kapverordening, het doodspuiten van een houtopstand of de beweiding van een houtopstand.

De provincie Overijssel is sinds 1996 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Boswet en de Natuurbeschermingswet. De provincie is ook verantwoordelijk voor de controle op de naleving. Doel van de Boswet is het behouden van het huidige bosareaal. Overijssel heeft momenteel een bosareaal van ongeveer 38.000 hectare. Het beleid van de provincie Overijssel is erop gericht het huidige bosareaal waar mogelijk te vergroten. Voor de handhaving van de Boswet beschikt de provincie over instrumenten als de meldingsplicht, de herplantplicht en het kapverbod.

Het doel van de Natuurbeschermingswet is het beschermen van terreinen in Overijssel die als beschermd natuurmonument of als staatsmonument zijn aangewezen. Overijssel kent 16 van deze natuurterreinen. De totale oppervlakte van deze tereinen is meer dan 5000 hectare.

Bron: Petra Timmer , telefoon 038 425 23 18


© 01-08-2002 Provincie Overijssel