Katholieke Universiteit Nijmegen

Publicatie Nijmeegse natuurkundigen in nature
Experimentele resultaten voor snellere data-opslag Nijmeegse natuurkundigen werken aan nieuwe en snellere technieken voor dataopslag. Ze zijn er in geslaagd om een geheugenelement te ontwikkelen dat sneller is dan de gangbare gegevensopslagmethoden en bovendien de gegevens langer kan vasthouden. De onderzoekers, drs. Th. Gerrits en prof. dr. Th. Rasing verbonden aan het Nijmeegs onderzoeksinstituut NSRIM, verkregen de resultaten met behulp van een experimentele opstelling en publiceerden in Nature van 1 augustus 2002.

Computers worden steeds sneller en de daarmee verbonden hoeveelheid data wordt steeds meer. Een 2GHz processor kan bijvoorbeeld 2 miljard berekeningen per seconde uitvoeren: zo snel mogelijk wegschrijven van de data is dus van groot belang.
Tegenwoordige dataopslagtechnieken in een gewone computer zijn RAM (random access memory) en de harde schijf. De harde schijf slaat gegevens op en kan deze over een heel lange periode onthouden, maar de snelheid van een harde schijf is klein vergeleken met de RAM (een harde schijf bevat langzame mechanische onderdelen). Maar het RAM heeft het nadeel dat het zijn geheugen veel te snel (in een paar milliseconden) verliest. De oplossing is dus een snel geheugenelement, dat ook zijn gegevens niet kwijt raakt: de M-RAM (magnetic-RAM). Net als de RAM bestaat de M-RAM uit een matrix van geheugenelementen.

Magnetische laagjes
Deze elementen zijn geen transistors, maar twee magnetische laagjes met een tussenlaag. Door middel van de tunnel magneto resistance (TMR) kan de toestand van deze magnetische lagen bepaald worden zonder magnetische onderdelen te gebruiken.
De snelheid waarmee men een magnetisch geheugen kan schakelen is afhankelijk van de zachte laag, en wel van de snelheid waarmee de magnetisatierichting kan worden veranderd. En die dynamica is onderwepr van onderzoek van de Nijmeegse afdeling Vaste Stof fysica.

Op weg naar schakeltijden binnen 100 picoseconden Met hun experimentele opstelling slaagden de onderzoekers erin sterke en zeer korte magneetveld pulsen maken en de magnetisatie beweging te controleren. Met behulp van zeer korte en sterke magneetveldpulsen waren ze in staat om een magnetisch element binnen 0,2 nanoseconden coherent (`in een klap') om te klappen. En volgens de onderzoekers moet dat nog sneller kunnen.
Deze experimentele resultaten zijn van groot belang voor de dataopslagindustrie, omdat steeds snellere opslagmethoden gevonden moeten worden.

Informatie: Thomas Gerrits, NSRIM Institute, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Experimentele Vaste-stof Fysica I. Tel. (024) 365 30 94. E-mail: thg@sci.kun.nl
Bereikbaar op maandagmiddag en dinsdag.


1-8-2002



* Uitgebreidere samenvatting

* site nature