NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

KWF besteedt meevallers aan extra kankeronderzoek

Amsterdam, 1 augustus 2002; De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft vorig jaar 56 miljoen euro besteed aan kankeronderzoek, ruim 10 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor. Daarnaast besteedde het KWF 8,7 miljoen euro aan voorlichting en begeleiding. De uitgaven van totaal 64,7 miljoen euro zijn het hoogste bedrag in de geschiedenis van het KWF. Dit hoge uitgavenniveau was mede mogelijk dankzij de ruim 10 miljoen euro van de fondsenwervende actie 'Scoren tegen Kanker' uit 1999, bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het KWF, en meevallers in voorgaande jaren. Deze bronnen zijn in 2001 voor totaal 11,1 miljoen euro aangesproken. Aan giften en andere inkomsten ontving het KWF in 2001 een bedrag van netto 53,6 miljoen euro.

Met name op het gebied van onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden heeft het KWF extra inspanningen geleverd. Door bezuinigingen en werkdruk in de gezondheidszorg komt dit type onderzoek namelijk in de knel. Dit blijkt onder meer uit de scherpe daling in het aantal subsidieaanvragen voor onderzoek op dit terrein. Het KWF vindt juist dit soort onderzoek het meest direct in het belang van kankerpatiënten, en heeft daarom in 2001 opnieuw maatregelen genomen om onderzoek naar nieuwe behandelingen extra te stimuleren. Een en ander blijkt uit het vandaag verschenen KWF-jaarverslag 2001.

Het KWF geeft in zijn jaarverslag voor het eerst ook een overzicht van de salarisschalen van directie en medewerkers. Tot publicatie is besloten omdat het KWF een open verantwoording wil geven van inkomsten en uitgaven, en daar hoort tegenwoordig ook verantwoording van salarissen bij. Bestuurders van het KWF verrichten hun werkzaamheden onbezoldigd.
Het KWF ontvangt geen overheidssubsidie. Al het geld dat het KWF jaarlijks kan besteden aan de bestrijding van kanker, en de ondersteuning van kankerpatiënten en hun naasten, is volledig afkomstig van de Nederlandse bevolking.

Van het netto-budget van het KWF gaat 85% naar wetenschappelijk kankeronderzoek, onderwijs en opleiding. De resterende 15% gaat naar publieks- en patiëntenvoorlichting en naar de begeleiding van kankerpatiënten en hun naasten.
De uitgaven voor wetenschappelijk kankeronderzoek betreffen met name subsidie voor onderzoeksprojecten met een looptijd van vier jaar aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen in heel Nederland. Van de 187 aanvragen die het KWF in 2001 ontving voor nieuwe onderzoeksprojecten, ging het bij 26 om klinisch onderzoek (patiëntonderzoek naar nieuwe behandelingen). In 2000 waren dat er 42. Van de 26 in 2001 ingediende aanvragen zijn er, mede op basis van het grondige systeem van kwaliteitsbeoordeling door het KWF, uiteindelijk 12 voor KWF-subsidie in aanmerking gekomen. Het KWF vindt dit te weinig en heeft daarom stimuleringsprogramma's in het leven geroepen voor dit type onderzoek. Het gaat om KWF-subsidies waarmee behandelaars tijd kunnen vrijmaken voor wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast heeft het KWF extra geld beschikbaar gesteld voor klinisch onderzoek door top-onderzoeksgroepen op dit gebied. Ook worden klinisch onderzoekers in staat gesteld zich tijdens een zogeheten 'sabbatical leave' helemaal op hun onderzoek op het gebied van kanker en kankerbestrijding te kunnen concentreren.

In 2002 zet het KWF volgens plan opnieuw extra middelen in uit meevallers en de jubileumactie. De uitgaven voor dit jaar zijn begroot op 69 miljoen euro, bij verwachte netto-inkomsten van rond de 57 miljoen euro. De genoemde bronnen voor extra uitgaven zijn daarmee vrijwel uitgeput. Zonder drastische toename van reguliere inkomsten, zal het KWF vanaf 2003 zijn inspanningen voor de kankerbestrijding moeten terugschroeven.

In de eerder dit jaar gepubliceerde KWF-Beleidsvisie 2002-2006 signaleerde het KWF al een toenemende kloof tussen zijn beleidsmatig wenselijke en de financieel gezien haalbare inzet voor de kankerbestrijding. Uitgaande van een trendmatige ontwikkeling van de huidige inkomsten, zal het KWF de komende jaren steeds meer geld tekort komen om de noodzakelijk geachte activiteiten te kunnen realiseren. In 2006 zal het gaan om een bedrag van 17,6 euro miljoen.


---

----
Mededelingen voor de redactie,