Katholieke Universiteit Nijmegen

Benoeming FNWI

Dr. Sybren Wijmenga benoemd tot hoogleraar Biofysische Chemie

Prof. dr. Sybren S. Wijmenga is per 1 augustus benoemd tot hoogleraar aan de KU Nijmegen met als leeropdracht ´Biofysische Chemie'. De nieuwe hoogleraar zal zich in het bijzonder richten op structuurchemisch onderzoek aan biomacromoleculen Het gaat om een zogeheten Van der Leeuwleerstoel (bedoeld voor jonge wetenschappers), binnen de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De heer Wijmenga is thans hoogleraar medische biofysica aan de Universiteit van Umea in Zweden. Voor zijn vertrek naar Zweden was hij bijna tien jaar hoofd van de nationale NMR-faciliteit in Nijmegen.

Sybren S. Wijmenga (1953 geboren in Dantumadeel) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1984 aan de Rijksuniversiteit Leiden bij prof. dr. M. Mandel op een dissertatie over fysisch chemische eigenschappen van (bio)macromoleculen. Na zijn promotie werkte hij drie jaar als chemisch-fysisch onderzoeker aan het Nationaal Instituut voor Diabetes en Nierziekten van de National Institutes of Health in Bethesda, Md. USA. Van 1987-1996 werkte Wijmenga in Nijmegen. Sinds 1996 is hij hoogleraar medische biofysica en verbonden aan de afdeling medische biowetenschappen en medische biofysica van de Universiteit van Umea in Zweden.

Eiwitkarakterisering
Nu de pakweg 40.000 genen van de mens zo goed als bekend zijn en ook de DNA-sequenties van andere organismen als gist en de muis zijn voltooid, is een belangrijke volgende stap de karakterisering van de eiwitten en de daarbij betrokken interacties. In Nijmegen werkt men binnen verschillende onderzoeksgroepen aan de karakterisering van biomoleculaire complexen op DNA-niveau, de relatie met andere eiwitten, hun rol in volledige organismen en de biomoleculaire interacties. Prof. Wijmenga zal zich concentreren op het onderzoek van biomoleculaire interacties en hun rol in cellulaire processen, o.a. op de eiwit interacties die ten grondslag liggen aan eiwit misvouwing ziektes zoals Alzheimer. Verwacht wordt dat met een combinatie van chemische, fysische en moleculair biologische technieken, nieuwe kennis wordt verkregen over intermoleculaire interacties. Deze kennis vormt een noodzakelijke basis voor de ontwikkeling van betere meer specifieke medicijnen.

NSRIM
In Nijmegen is het biofysisch onderzoek samengebracht in het onderzoekscentrum NSRIM. Daar doet men onderzoek naar de relatie tussen eigenschappen en structuur van materie met nanometer dimensies. Een belangrijke samenwerkingspartner is het Nijmegen Center for Molecular Life Sciences (NCMLS), met als aandachtsveld identificatie en karakterisering van biomoleculaire complexen. Ook het Nijmeegs Center for Molecular and Biomolecular Informatics (CMBI) heeft daarin een aanzienlijke rol.

1-8-2002