Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


Export bloemen en planten in eerste half jaar 5,3% gestegen

Aalsmeer, 12 juli 2002

De export van bloemen en planten uit Nederland is in de eerste helft dit jaar met 5,3% gestegen tot ¤ 2,5 miljard. Dit blijkt uit de maandelijkse exportstatistieken van het bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten in Aalsmeer. De structureel grotere stijging van de exportwaarde bij planten zette in de eerste helft dit jaar door. Door de relatief sterkere groei van de niet-eurogebonden landen nam ook de afhankelijkheid van valuta weer toe.

De waardestijging van de Nederlandse bloemen- en plantenexport van 5,3% ligt iets boven de verwachting. Exporteurs rekenen op een temporisering van de groei in de tweede helft van dit jaar. Dit is in de afgelopen twee jaar ook gebeurd, maar daarmee nog geen wet van Meden en Perzen. De introductie van de euro heeft de bestedingen aan bloemen en planten echter positief beïnvloed en de correctie daarop lijkt in de afgelopen maand al ingezet.
In juni exporteerden de Nederlandse groothandelaren voor iets meer dan ¤ 300 miljoen, een daling van 5% in vergelijking met vorig jaar. Die vergelijking is niet helemaal dekkend, omdat in juni 2001 een toename van 13% werd genoteerd.

Grotere stijging bij planten
De snijbloemenexport klom tot en met juni met 3,6% tot ¤ 1,6 miljard. De export van pot- en tuinplanten klom tot en met juni met 10% tot ¤ 791 miljoen. Het uitgangsmateriaal, dat buitenlandse kwekers gebruiken als basis voor de productie van snijbloemen en kamerplanten, stabiliseerde nagenoeg op ¤ 114 miljoen. Bij de pot- en tuinplanten zet dit jaar de trend van een snellere exportgroei dan bij de snijbloemen door. Over de afgelopen vijf jaar steeg de plantenexport met in totaal 27% en de snijbloemenexport met 18%.

Afhankelijkheid valuta neemt toe
Een andere bevestiging van een opvallende trend in de afgelopen vijf jaar is de toegenomen afhankelijkheid van valuta. In 1997 was 30% van de Nederlandse bloemen- en plantenexport bestemd voor niet-eurogebonden landen. Vorig jaar was dit gestegen tot 36% en in de eerste helft van dit jaar tot bijna 37%. Dit is toe te schrijven aan de sterke groei van de afzet in de groeimarkten Engeland, Rusland en Amerika, die over de afgelopen vijf jaar ver boven het gemiddelde lag. De komst van de euro heeft weliswaar gezorgd voor een grotere stabiliteit en daarmee de export gestimuleerd, niettemin is de afhankelijkheid van buitenlandse valuta toegenomen en dat kan op zich weer instabiliteit veroorzaken.

Meer informatie:
afdeling markt en economie, Jan Lanning of Marcel Rutten: Telefoon : (0297) 380090 of e-mail:
jlanning@bloemengroothandel.com
m.rutten@bloemengroothandel.com