Gemeente Katwijk


* Gemeente Katwijk verwijdert aangetaste iepen

* Gemeente Katwijk start proef met milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Gemeente Katwijk verwijdert aangetaste iepen

Katwijk, 11 juli 2002

In de gemeente Katwijk zijn de afgelopen maanden reeds een aantal iepen gesignaleerd die aangetast zijn door de iepenziekte. Op dit moment neemt het aantal zieke iepen toe. Deze bomen worden zo snel mogelijk weggehaald door de gemeente om verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen. Het gaat in de gemeente Katwijk om totaal zo´n 55 tot 60 bomen die dit jaar zijn geïnfecteerd door de ziekte.

De iepenziekte is een schimmelziekte die op twee manieren wordt overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen en ten tweede door iepenspintkevers. Deze kevers leggen eitjes in zieke bomen. De nakomelingen vliegen vervolgens naar gezonde bomen om van de jonge twijgen te eten. Omdat ze aan hun pootjes schimmelsporen meebrengen, raakt de gezonde boom ook besmet.

De ziekte is goed te herkennen bij de iep aan het feit dat in de zomer de frisgroene bladeren verkleuren en afvallen. Een aangetaste iep is niet te genezen en moet dus worden omgezaagd. Om de ziekte te voorkomen, is het mogelijk om in het voorjaar preventief een iep te injecteren met een speciaal middel.

Ook inwoners van de gemeente Katwijk kunnen ervoor zorgen dat de iepenziekte zich niet verder uitbreidt. Hebben ze een zieke iep in de tuin of menen ze dat er op gemeentegrond een zieke iep staat, kunnen zij dit melden bij de gemeente Katwijk. De gemeente haalt de iep dan weg. Zij kunnen hiervoor bellen naar de Servicelijn Buitenruimte (071) 406 22 66. Bij de gemeente ligt een brochure waarin duidelijk staat waaraan de iepenziekte te herkennen is en wat je kunt doen om verdere verspreiding te voorkomen. Deze folder is verkrijgbaar via de Servicelijn Buitenruimte of op te halen in het gemeentehuis.


---

Gemeente Katwijk start proef met milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Katwijk, 11 juli 2002

De gemeente Katwijk start in week 29 een proef om onkruid op stoepen en straten op een alternatieve manier te bestrijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heet water in plaats van chemische middelen. De proef vindt plaats in de wijk Cleijn Duin en aan de Vinkenweg.

Bij het gebruik van de heetwatertechniek wordt het onkruid bespoten met kokend water. Dit gebeurt met een soort veegmachine. Het onkruid wordt als het ware gekookt en sterft vervolgens af. Een groot voordeel van deze methode is dat het geen belasting is voor het milieu omdat er geen chemische middelen aan te pas komen. Na de proef zal de gemeente Katwijk dit evalueren en besluiten al dan niet verder te gaan met deze methode.

Vanaf week 29 is de gemeente begonnen met de onkruidbestrijding van stoepen en straten in de rest van Katwijk. Dit gebeurt, op traditionele wijze, met behulp van zgn. tracks. Dit zijn 4-wielige motoren die aan de achterzijde zijn voorzien van een spuitinstallatie met infra-roodcamera. Deze camera zorgt er voor dat er alleen op plaatsen wordt gespoten waar zich ook daadwerkelijk onkruid bevindt. Het voordeel van deze selectieve onkruidbestrijding is dat er mindere chemische middelen worden gebruikt.

Als bewoners van Katwijk vragen of opmerkingen hebben over de onkruidbestrijding in gemeente Katwijk, dan kunnen ze bellen naar de Servicelijn Buitenruimte (071) 406 22 66


---