Gemeente Deventer

HERINRICHTING SCHALKHAAR

De gemeente heeft besloten de Oerdijk opnieuw te asfalteren en heeft vorderingen gemaakt met de plannen voor het aanleggen van het dorpsplein bij de kerk. De herinrichting van de kern van Schalkhaar is in 1998 van start gegaan.

Op één punt is de herinrichting nog niet afgerond: het dorpsplein bij de kerk. Om het plein aan te kunnen leggen, is op dit moment echter niet genoeg geld beschikbaar. Burgemeester en wethouders zijn daarom van plan in oktober of november een voorstel aan de raad te doen om via het MIND (Meerjaren Investeringsprogramma Infrastructuur Deventer) het ontbrekende geld beschikbaar te stellen. Als de gemeenteraad besluit het geld werkelijk beschikbaar te stellen staat niets de uitvoering van het dorpsplein bij de kerk nog in de weg.

Het kerkbestuur en de gemeente hebben onlangs het overleg over de voorwaarden waaronder de overdracht van grond van de kerk naar de gemeente kan plaatsvinden afgerond. In de loop van het proces heeft het plein op papier een iets andere vorm en plaats gekregen. Binnenkort is er overleg tussen de taakgroep herinrichting Schalkhaar en de gemeente over het plein. Dit overleg kan nog leiden tot enige aanpassingen in het geschetste plan. Met het bestuur van de kerk is ook afgesproken het plein voortaan aan te duiden als het 'dorpsplein bij de kerk'. Dat sluit goed aan bij de beoogde functie van het plein.

Herasfalteren Oerdijk

Tijdens de planvorming en daadwerkelijke herinrichting van de Oerdijk hebben bewoners van de Oerdijk zich verweerd tegen het aanbrengen van klinkers in de Oerdijk. Zij verwachtten geluids- en trillingsoverlast. De gemeente heeft hierover en over diverse andere problemen rond de herinrichting, intensief overleg gevoerd met de taakgroep herinrichting Schalkhaar. Dat heeft geleid tot een pakket aan verbeteringsmaatregelen. Het enige punt waarover de taakgroep en de gemeente het niet eens konden worden was het herasfalteren van de Oerdijk. De gemeenteraad heeft in het voorjaar van 2000 een bedrag van 475.000 euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van de maatregelen.

Door de maatregelen zijn de problemen op de Oerdijk wel kleiner geworden, maar een aantal bewoners ervaren ze nog steeds als onacceptabel. Eén van de bewoners heeft contact gezocht met de Rijksinspectie Milieuhygiëne. Overleg tussen het gemeentebestuur en de inspecteur bracht aan het licht dat de gemeente ten aanzien van het verkeersgeluid op de Oerdijk is gestuit op een grijs gebied in de wetgeving. Het gaat hierbij om interpretatieverschillen tussen de letter en de geest van de Wet geluidhinder. De enige manier om meer juridische duidelijkheid te krijgen is een complexe juridische procedure. Dit is geen aantrekkelijk vooruitzicht. Dit opgeteld bij de overlast die de bewoners ondanks de aangebrachte verbeteringen nog steeds ervaren, heeft het college van burgemeester en wethouders tot het besluit gebracht de Oerdijk alsnog te herasfalteren. Het geld voor het vervangen van de rijbaan tussen de molgoten is gereserveerd.

Over de uitvoering heeft nader overleg plaats met verschillende vertegenwoordigers uit het dorp. Zij worden daarover kort na de vakantieperiode benaderd. Op het moment dat er meer duidelijkheid is over de uitvoering krijgen de bewoners van Schalkhaar bericht.

Informatie

Voor meer informatie over het dorpsplein in Schalkhaar kunt u contact opnemen met A.J. Pluim, telefoon 693808. Voor meer informatie over het asfalteren van de Oerdijk kunt u contact opnemen met A.J. Pluim of L. Temme, telefoon 693059, beiden van de sector Stads- en Dorpsbeheer.